Kétségbeesett lépésre szánhatja el magát Horvátország

Nagyon sok munkavállaló hiányzik, külföldről pótolnák a hiányt.

2023. 11. 09. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészjósló trendekről számolt be a horvát bankkormányzó. Boris Vujcic szerint rohamosan csökken az országban a munkaképes lakosság, ezért jelentős számú külföldi munkaerőre lesz szüksége a szomszédos államnak – írja a Bizlife hírportál.

A demográfiai folyamatokat tekintve a tendencia megváltozott, most már a munkaképes korúak számának csökkenése tapasztalható – hangsúlyozta a kormányzó. Ez azt jelenti, hogy nagy számban kell majd külföldről behozni a munkaerőt, de azt csak tervezetten és előre meghatározott stratégia mentén szabad megtenni – szögezte le a szakértő.

Vujcic hozzátette: legalább négyszázezer külföldi alkalmazottra lesz szüksége az országnak, sőt a következő generációknak fel kell készülniük arra, hogy hosszabb ideig kell dolgozniuk. A bakkormányzó kiemelte: Horvátországnak társadalmilag, politikailag és gazdaságilag is készen kell állnia arra, hogy a jövő másképp fog kinézni, különben nem lesz növekedés. 

Fel kell készülnünk, és hosszabb ideig kell dolgoznunk

 – mondta a kormányzó a Horvát Közgazdászok Társaságának hagyományos konzultációján.

A 2023. májusi hivatalos adatok szerint Horvátországban a teljes foglalkoztatottak száma valamivel több mint 1,6 millió volt. A 2021-es népszámlálás szerint csaknem 3,9 millió ember élt az országban. Mindezeket a számokat figyelembe véve a négyszázezer külföldi munkavállaló „importja” egyáltalán nem tűnik jelentéktelen számnak – jegyzi meg a Bizlife cikke.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, jannonivergall)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.