Kijev nem oldotta meg a kisebbségek védelmét

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója nyilatkozatban állapította meg, hogy a jogszabály és annak módosításai, amelyeket november elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt, nem nyújtanak megfelelő megoldást a nemzeti kisebbségek kéréseire.

Tanulhatunk
Tanulhatunk Fotó: Andreea Campeanu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna még nem oldotta meg a nemzeti kisebbségek védelmét – fogalmazott Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Az erdélyi politikus, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselőjeként is tevékenykedik, Facebook-bejegyzésében leszögezte: a nemzeti kisebbségekről szóló új ukrán törvény nem szünteti meg az oktatási és médiatörvény, valamint az államnyelvtörvény kisebbségekre gyakorolt negatív hatásait. 

A FUEN egyébként nyilatkozatban állapította meg, hogy a jogszabály és annak módosításai, amelyeket november elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt, nem nyújtanak megfelelő megoldást a nemzeti kisebbségek kéréseire. 

Mint az európai szervezet állásfoglalása emlékeztet: az ukrán parlament tavaly decemberben fogadta el a nemzeti kisebbségekről szóló új törvényt, amelyet élesen bíráltak az ukrajnai kisebbségek, az uniós tagállamok és a civil szervezetek. Később a Velencei Bizottság is ajánlásokat fogalmazott meg a jogszabály javítására. Ezt követően augusztusban módosították a törvényt. 

– Az új törvény nem nyújt megfelelő megoldást a nemzeti kisebbségek kéréseire – fogalmazott Vincze Lóránt. Hozzátette: 

a nyilvános nyelvhasználat joga tovább szűkül Ukrajnában.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Volodimir Zelenszkij októberi, bukaresti látogatása után azt mondta: Kijevnek fogékonyabbnak kellene mutatkoznia Románia kéréseivel, elvárásaival kapcsolatban, különösen ami a kisebbségi jogokat illeti. Bukarest is kifogásolja a kisebbségek, így az ukrajnai románok diszkriminációját, de támogatja Ukrajna mielőbbi uniós integrációját. Elemzők szerint a román vezetés számára fontosabb a Moldovai Köztársaság „Ukrajnával csomagban” történő közeledése az EU-hoz, mint az Ukrajnában élő románok jogfosztásának kérdése.  

Borítókép: illusztráció (Fotó: Andreea Campeanu)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.