Korrupciós botrány Németországban: a baloldali belügyminiszter lefizethette alkalmazottját

Német lapértesülés szerint Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter húszezer eurós (körülbelül 7,6 millió forint) „hallgatási pénzt” fizetett a minisztérium kibervédelmi vezetőjének, mielőtt kirúgta volna, hogy a saját emberét ültesse a helyére. A Bundestag ellenzéki képviselői képmutatással vádolják a minisztériuma átláthatóságát fennen hirdető Faesert, és magyarázatot követelnek.

2023. 11. 26. 21:17
FAESER, Nancy
Berlin, 2023. október 9. Nancy Faeser német belügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD hesseni listavezetõje az elõzõ napi hesseni tartományi választások után a párt berlini székházában tartott sajtóértekezleten 2023. október 9-én. Az SPD 15,1 százalékot ért el, 4,7 százalékkkal kevesebbet, mint az elõzõ választásokon, ezzel a pártok közül a harmadik helyen áll a Kereszténydemokrata Unió, CDU és az Alternatíva Németországnak (AfD) mögött. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociáldemokrata német belügyminiszter, Nancy Faeser még januárban titoktartási szerződést íratott alá a kibervédelem akkori vezetőjével, Arne Schönbohmmal cserébe azért, hogy utóbbi elfogadja az áthelyezését egy másik kormányzati szervhez, és ne tálaljon ki a sajtónak – számolt be a Bild című lap, hívja fel rá a figyelmet a Híradó.hu.

A lap szerint Faeser és Schönbohm – közvetítőkön keresztül – négy sarokpontban állapodott meg:

  • Schönbohm nem tesz jogi lépéseket a belügyminisztérium alá tartozó Szövetségi Biztonsági és Informatikai Hivatallal (BSI) szemben,
  • a kiberbiztonsági vezető nem emel panaszt a Szövetségi Akadémiára való áthelyezése ellen,
  • az addig elvégzett munkáért a Faeser vezette minisztérium mintegy húszezer euró (körülbelül 7,6 millió forint) pénzbeli juttatást fizet,
  • a megállapodást mindkét fél titokban tartja.

Az ellenzék magyarázatot követel

Míg a belügyminisztérium szóvivője tagadta az információ pontosságát, több ellenzéki Bundestag-képviselő megdöbbent a leleplezésen – számolt be a Bild. A kereszténydemokrata Alexander Throm a helyzet tisztázását követelte.

Faeser szeptemberben még a belügyi bizottság teljes átláthatóságát ígérte. Ha kötöttek ilyen titoktartási megállapodást, akkor a miniszter félrevezette a bizottságot

– emlékeztetett Throm.

Egy másik CDU-s politikusnak, Philipp Amthornak szemében a leleplezés Faeser következetlenségét mutatja. „Bizonyíték a jellemtelenségére, amikor a saját hibáit kellene beismernie. Nyilvánvaló, hogy (a belügyminiszter) kész volt minden eszközt felhasználni Schönbohm eltávolítására, hogy sunyi módon beszervezhesse oda a saját embereit” – fogalmazott. 

Christoph De Vries biztonságpolitikai szakértő így nyilatkozott: „Miért titkolta el a parlament és a nyilvánosság elől a titoktartási megállapodás tényét és a hallgatási pénz kifizetését? Ezek egyértelműen munkaköri kötelességszegésre utalnak”.

Borítókép: Nancy Faeser német belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.