Migránsválság: százszámra fogják el az illegális bevándorlókat Szerbiában + videó

A negyedik hete tartó fokozott rendőrségi akcióban mintegy 6500 migránst találtak a határ menti erdőkben és más rejtekhelyeken.

2023. 11. 20. 19:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb belügyminisztérium legfrissebb közlése szerint az október 28-a óta tartó fokozott ellenőrzések során 6 399 migránst találtak, akik Zombor, Szabadka, Nagykikinda és Pirot térségében bujkáltak. Az elfogott személyek többsége a szerb–magyar határszakaszon lévő erdős sávban bújt meg azzal a szándékkal, hogy áttörve a magyar határkerítésen belépjen az Európai Unió területére. A szerb rendőrök 134 542 járművet és 378 épületet ellenőriztek, ezek közül a legtöbb Szabadkán volt, nyolc csempészt fogtak el, és 253 embert vettek őrizetbe különböző bűncselekmények elkövetésének gyanújával. Az akció kezdete óta 29 automata puskát és tíz pisztolyt, 3120 darab különböző kaliberű lőszert, több száz külföldi útlevelet és kábítószert is találtak.

Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter a hétvégén a Szabadka melletti Palicson jelentette be: mindaddig folytatják az akciót, amíg nem sikerül végleg rendezni a helyzetet. 

A rendőrség kitartóan folytatja az akciót mindaddig, amíg az illegális migráció problémája meg nem oldódik és az embercsempészet láncolata meg nem szakad

 – áll a hivatalos közleményben. Hozzáteszik: 

a belügyminisztérium tagjai a feladat végrehajtása során maximális és odaadó erőfeszítéssel dolgoznak az ország északi részén élő polgárok biztonságának megőrzésén.

A rendőrség tagjai az elmúlt hetekben méterről méterre fésülték át a határ menti erdőket, és számtalan ideiglenes migránstábort számoltak fel. A nejlonokból, rongyokból és faágakból összeeszkábált sátrakból a migránsokat délre szállították. 

Jelenleg a szabadkai befogadóközpont is üres, ami azt mutatja, hogy a bevándorlók meg sem közelítik a térséget. A rendőrök a taxisokat is fokozottan ellenőrzik, így ezúttal nem tapasztalható a korábban jellemző jelenség, vagyis hogy az elszállított migránsok néhány óra elteltével visszaszivárognak a határtérségbe.

Szabadkától Nyugatra, Zombor térségében is lecsapott a rendőrség a migránsokra és az embercsempészekre. Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy szombaton hajnali fél 4-kor a csendőrség, a terrorelhárítási egységek és a zombori rendőrkapitányság munkatársai kiterjedt akciót hajtottak végre, amelynek során a délutáni órákig 1102 migránst gyűjtöttek be és szállítottak el Zombor területéről. 

Egyes helyiek segítettek a migránsoknak abban, hogy Zomborból eljussanak Szabadkára vagy Horgosra, ahol aztán embercsempészek várták őket. 18 személyt tartóztattunk le, ellenük eljárás indul. A gyanú szerint annak a szervezett bűnbandának a tagjai, akik segítettek a migránsoknak átjutni a magyar határkerítésen.

 – nyilatkozta a helyszínen a belügyminiszter.

A fokozott rendőrségi akció kezdete óta mintegy negyven lőfegyvert és háromezernél is több lőszert foglaltak le a hatóságok. A fegyverek származási helyével kapcsolatban a belügyminiszter azt mondta, azok a koszovói albán maffiától származnak. Mint fogalmazott, 

ezek nem migránsok, hanem szervezett bűnözői csoportok, ellenük folytatjuk a harcot. Meg kell különböztetni a migránsokat és a szervezett bűnözői csoportokat.

 Mint magyarázta, információi szerint a fegyverek Koszovóból, az albán maffia segítségével jutottak el a migránsokhoz: „A fegyverek lentről érkeznek, ezt megakadályozni a rendőrök munkája.”

A helyiek azonban továbbra sem nyugodtak meg teljesen. Bár állításuk szerint jelenleg nyugalom van, és eltűntek a nagyobb bandák, kisebb szállingózó csoportokat továbbra is látni – írja a helyi Pannon RTV.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szabadkaiak is azt mondták, szemmel láthatóan csökkent a migránsok és az őket szállító taxisok száma, elvétve továbbra is bóklásznak migránsok a városban. Elsősorban a központban látni őket, főként a boltok és a bankok környékén. A város környéki erdőkbe azonban továbbra sem mernek bemenni a helyiek. 

Belegondolni sem merek abba, mi lehet ott. Ki tudja, hány halott, mennyi fegyver, kábítószer és más rémisztő vagy veszélyes holmi rejtőzhet az avar alatt

– fogalmazott egy neve elhallgatását kérő helyi asszony.

A határ menti erdőkben uralkodó helyzetről korábban a V4NA közölt képriportot: a hátrahagyott szemét, személyes holmik és iratok mellett emberi ürüléket és teli levél nyugtatókat is találtak.

A helyiek emellett attól is félnek, hogy a rendőrök elől bujkáló, területüket féltő migránsok és embercsempészek újra fegyvert ragadnak. Helyiekre vagy a hatóság embereire eddig, a hivatalos tájékoztatás szerint, nem lőttek, az egymás közötti leszámolások azonban az október végén megindult razzia előtt mindennaposak voltak. 

Az utolsó eset során három migráns halt meg Horgos környékén, de olyan is volt, hogy egy férfival a délutáni csúcsforgalom idején végeztek egy szabadkai bevásárlóközpont parkolójában.

A november elején nyilvánosságra hozott, a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló magyar nemzetbiztonsági jelentés rámutat arra, hogy a balkáni útvonal fenntartásához és működtetéséhez komoly bűnözői érdek kötődik. 

A Magyar Nemzet is megírta: a tálib titkosszolgálat már az irányítása alá vonta a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempész csoportokat, a végső céljuk pedig az, hogy a bandák közötti harcokat megszüntessék, az iparág irányítását teljes egészében átvegyék. A jelentés szerint kockázatot jelent egy olyan bűnözői kör megjelenése, amelynek tagjai gátlástalanok és nyíltan vállalják az erőszakot. A szóban forgó csoportok ugyanis olyan magatartásformát hoztak otthonról magukkal, amely szerint az ellenséges katona megtámadása és legyőzése dicsőséget jelent.

A szerb rendőrség akciója óta csend van a térségben, a helyiek szerint azonban kérdés, hogy ez meddig tartható fenn: vajon az embercsempészek csak várják a hatóságok figyelmének lankadását, vagy már újabb útvonalak kidolgozásán dolgoznak. 

A 360 millió eurós üzletág szereplői ugyanis minden bizonnyal nem szívesen mondanak le az egyik legfőbb útvonalukról, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is szállíthassanak migránsokat, bűnözőket vagy akár terroristákat az Európai Unió területére.

Borítókép: Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter eligazítást tart (Fotó: Szerb Rendőrség)


 




 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.