Nézeteltérés Ferenc pápa és a zsidó rabbik között

Az olasz zsidó rabbik összeszólalkoztak a katolikus egyházfővel.

2023. 11. 24. 17:29
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. október 18. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. október 18-án. MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszültség alakult ki a zsidó közösség és a Vatikán között, miután Ferenc pápa szerdán két delegációt is fogadott a Vatikánban: a Hamász terrorszervezet által fogságba ejtett személyek családtagjait és az Izraelben börtönökben tartott palesztin rabok rokonait. Róma püspöke a találkozókat követően arra kérte a világ keresztényeit, hogy imádkozzanak mindkét félért, mert mindenki szenved a konfliktusban. A Szentszék törekvéseit azonban nem értékelte a zsidó közösség. 

Az olasz rabbik felháborodásukat fejezték ki, amiért a pápa ugyanolyan figyelemben részesítette a terrorszervezet által fogságban tartott ártatlan személyek, illetve az Izraelben súlyos terrorista bűncselekmények miatt fogvatartott palesztin rabok családtagjait. 

Véleményük szerint igazságtalan, hogy a katolikus egyházfő ugyanolyan mércét alkalmazott mindkét esetben. Az olasz rabbik azt is helytelenítik, ahogyan Róma püspöke nyilatkozik a konfliktusról, mindkét felet terrorizmussal vádolva. Nehezményezik, amiért a szentatya és az egyházi elöljárók nem ítélik el nyilvánosan a Hamász támadásait és a részrehajlás elkerülése miatt, a pártatlanság jegyében ugyanarra a szintre helyezik a támadót és a megtámadottat. 

A zsidó rabbik a tények láttán kérdőre vonják a több évtizedes zsidó–keresztény vallásközi párbeszéd értelmét és hasznosságát. 

Úgy vélik, mit sem ér, hogy évtizedeken keresztül barátnak és testvérnek nevezték egymást, ha a zsidó nép mészárlása láttán a keresztények csak fagyos parttalanságra, egyensúlyozásokra, diplomáciai akrobatikára képesek.

A Szentszék november 22-én kiadott közleményben pontosította, hogy elsőnek a Hamász által túszul ejtett személyek családtagjaival találkozott a szentatya és csak azt követően a gázai palesztinok rokonaival.

Pietro Parolin külkapcsolatokért felelős szentszéki államtitkár válaszolt a zsidó rabbik nehezményezésére. Elmondta, hogy a Vatikán törekszik igazságos lenni, mindkét fél szenvedése mély fájdalom tölti el a szentatyát.  Hangsúlyozta, hogy a Szentszék már a konfliktus kirobbanásakor határozottan állást foglalt és elítélte a Hamász terrorszervezet támadását, ugyanakkor azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy mi zajlik a másik oldalon. 

Túl sok a sebesült és a halott, hatalmas pusztítások történtek. Parolin azt is hozzátette, fel voltak készülve a támadásokra, a konfliktusban álló felekben ugyanis túl sok a keserűség és a fájdalom, nehéz nyugodt és észszerű párbeszédre bírni a feleket. 

Ugyanakkor továbbra is úgy ítélik meg, hogy ez volt a találkozók lebonyolításának legkorrektebb módja. Ferenc pápa valójában ugyanarra a diplomáciai parttalanságra törekszik, amit az ukrán–orosz konfliktus kapcsán léptetett életbe, elítélve a Putyin orosz elnök által alkalmazott agressziót. 

A Közel-Keleten zajló eseményekkel kapcsolatban szerdán a pápa úgy fogalmazott  

a konfliktust le kell zárni, ez már nem háború, hanem terrorizmus. 

Matteo Zuppi bíboros, a pápa különleges küldöttje is visszautasította a zsidó rabbik méltatlankodását a Vatikán álláspontjával kapcsolatban. Zuppi bíboros volt az, aki a közelmúltban Moszkvába és Kijevbe is ellátogatott, hogy kísérletet tegyen az ukrán–orosz konfliktusban álló felek megbékítésére. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa kiemelt figyelemmel követi az október 7-én kirobbant tragikus konfliktust, elítéli azt, valamint fegyverletételre szólította fel a feleket.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.