Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Orosz–ukrán háború: eddig a dátumig szinte biztos nem lesz béke

Magyar Nemzet
2023.11.29. 13:58
Orosz–ukrán háború: eddig a dátumig szinte biztos nem lesz béke

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem köt békét Ukrajnában, amíg nem ismeri meg a 2024-es amerikai választások eredményét novemberben – jelentette ki kedden az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője. A név nélkül nyilatkozó forrás az aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Donald Trump volt amerikai elnök esetleges győzelme felboríthatja Kijev nyugati támogatását – írja az USNews portál a Reuters brit hírügynökségre hivatkozva. 

A cikkükben emlékeztetnek: Trump – miközben a 2024-es újraválasztására törekszik – korábban többször is élesen bírálta az Egyesült Államok által Kijevnek nyújtott támogatást.

A Reuters beszámolója szerint a NATO-külügyminiszterek brüsszeli találkozója után az újságíróknak tartott magas rangú hivatalos tájékoztatón azt mondták, a szövetség megerősítette Ukrajna támogatását, tudva, hogy a békemegállapodás a következő évben nem valószínű.

Azt várom, hogy Putyin nem fog békét vagy értelmes békét kötni, amíg nem látja a választásunk eredményét

 – mondta egy tisztségviselő, aki névtelenül nyilatkozott.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy személyes véleményét vagy az Egyesült Államok kormányának álláspontját fejezte-e ki, a tisztviselő azt mondta, hogy ez egy széles körben kialakult feltevés. Ez volt az a kontextus, amelyben a szövetségesek határozottan támogatták Ukrajnát a NATO keddi ülésén – tette hozzá a tisztviselő, anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Trumpot, és nem mondta ki kifejezetten azt sem, hogy a választási eredmény milyen hatással lesz Ukrajna támogatására.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő érkezik a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökével, Csang Jo Hsziával tartandó megbeszélésére a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.