Orosz–ukrán háború: eddig a dátumig szinte biztos nem lesz béke

Donald Trump amerikai elnöki választási győzelmétől tartanak a háborúpárti erők.

2023. 11. 29. 13:58
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2023. november 8. Vlagyimir Putyin orosz államfõ érkezik a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökével, Csang Jo Hsziával tartandó megbeszélésére a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem köt békét Ukrajnában, amíg nem ismeri meg a 2024-es amerikai választások eredményét novemberben – jelentette ki kedden az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője. A név nélkül nyilatkozó forrás az aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Donald Trump volt amerikai elnök esetleges győzelme felboríthatja Kijev nyugati támogatását – írja az USNews portál a Reuters brit hírügynökségre hivatkozva. 

A cikkükben emlékeztetnek: Trump – miközben a 2024-es újraválasztására törekszik – korábban többször is élesen bírálta az Egyesült Államok által Kijevnek nyújtott támogatást.

A Reuters beszámolója szerint a NATO-külügyminiszterek brüsszeli találkozója után az újságíróknak tartott magas rangú hivatalos tájékoztatón azt mondták, a szövetség megerősítette Ukrajna támogatását, tudva, hogy a békemegállapodás a következő évben nem valószínű.

Azt várom, hogy Putyin nem fog békét vagy értelmes békét kötni, amíg nem látja a választásunk eredményét

 – mondta egy tisztségviselő, aki névtelenül nyilatkozott.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy személyes véleményét vagy az Egyesült Államok kormányának álláspontját fejezte-e ki, a tisztviselő azt mondta, hogy ez egy széles körben kialakult feltevés. Ez volt az a kontextus, amelyben a szövetségesek határozottan támogatták Ukrajnát a NATO keddi ülésén – tette hozzá a tisztviselő, anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Trumpot, és nem mondta ki kifejezetten azt sem, hogy a választási eredmény milyen hatással lesz Ukrajna támogatására.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő érkezik a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökével, Csang Jo Hsziával tartandó megbeszélésére a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.