Lujza 2024. március 2.
logo

Benjamin Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt + videó

Magyar Nemzet
2023.11.29. 08:17 2023.11.29. 08:20
Benjamin Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt + videó

– Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként. Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot

– magyarázta Netanjahu. A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak. Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.

Nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása

 – fogalmazott Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte: a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot. A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából hétezer ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

A kormányfő ugyanerről beszélt egy videóban, amelyet a közösségi oldalán osztott meg. Azt mondta:

Elkötelezettek vagyunk a küldetésünk folytatása mellett: az összes elrabolt ember visszatérése, a Hamasz föld feletti és föld alatti felszámolása, valamint annak ígérete, hogy Gáza többé nem jelent veszélyt Izrael polgáraira.

Eközben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a közösségi médiában üzent a gázai lakosoknak. Az IDF felhívta a figyelmet arra, hogy senki se próbáljon meg Gáza északi részébe menni, mert az háborús övezetnek számít. Emellett szigorúan tilos a határt egy kilométeres távolságon belül megközelíteni, ahogyan tengerre sem szabad szállni.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Forrás: X/Benjamin Netanjahu)

Támadás Izrael ellen

Többtucatnyian meghaltak a segélyosztásnál Gázavárosban + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.