Őrültségnek nevezte a lengyel politikus az uniós törekvéseket

Jaroslaw Kaczynski: Ez kísérlet a lengyel állam felszámolására.

2023. 11. 24. 14:50
KACZYNSKI, Jaroslaw
Varsó, 2023. november 13. Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszél a parlamenti alsóház, a szejm alakuló ülésén Varsóban 2023. november 13-án. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell állítani az őrületet

Meg kell állítani az uniós alapszerződések módosításának folyamatát, a javasolt változtatások az uniós szervek hatáskörének bővítését célozzák a tagállamok rovására – hangsúlyozta pénteken Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke.

Rendkívül negatívan értékeljük az alapszerződések módosításait, ez kísérlet a lengyel állam felszámolására

– jelentette ki Kaczynski a PAP hírügynökségnek adott interjúban. A PiS elnöke a lengyel érdekek elárulásának minősítette, hogy az Európai Parlamentben szerdán a Szocialisták és Demokraták, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe), valamint a Zöldek képviselőcsoportjához tartozó kilenc lengyel képviselő is az alapszerződések módosításáról szóló jelentés mellett szavazott.

Az eddig ellenzékben lévő, az októberi lengyel parlamenti választások nyomán parlamenti többségbe került tömörülések koalícióját vezető Polgári Platformról (PO) Kaczynski elmondta: helyes, hogy EP-képviselői a szavazáson nem támogatták a módosításokat.

Nincs viszont kétségünk afelől, hogy magatartásuk taktikai lépés volt. Csak a naivak hihetik, hogy a PO […] nem támogatja a módosításokat (az elfogadásuk) következő szakaszain

– tette hozzá a PiS elnöke, aláhúzva: folytatni kell azoknak az erőknek az offenzíváját, amelyek ellenzik az EU-struktúrák hatáskörének kiterjesztését a tagállamok rovására. Az ilyen változtatások valójában a jelenleg ismert EU felszámolását jelentenék, ezt az őrületet meg kell állítani – jelentette ki Kaczynski.

A EP szerdai plenáris ülésén megszavazott jelentés szerint az alapszerződésekbe 267 olyan módosítást vezetnének be, amelyek értelmében kiterjesztenék az uniós intézmények hatáskörét, és 65 területen megszüntetnék az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét.

Semmibe veszik az alapszerződéseket

Ryszard Terlecki, a PiS alsóházi frakciójának alelnöke pénteken a Facebookon úgy fogalmazott: az EU-ban növekszik az ellenállás az érvényben lévő alapszerződéseket semmibe vevő politika iránt. A módosításokkal szemben eddig Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria emelt kifogást vagy fogalmazott meg legalábbis kételyeket, számos európai országban viszont csak most kezdődik vita róluk, annak ellenére, hogy az EU átalakításának tervei már hónapok óta ismertek – szögezte le Terlecki.

Marcin Kierwinski, a PO főtitkára pénteken úgy ítélte meg: az EP jelentése nem ad nagy okot nyugtalanságra, mert az esetleges módosításokat nemzeti szinten kell majd jóváhagyni. Donald Tusk ellenzéki kormányfőjelölt nagyon világosan kimondta, hogy ellenez bármilyen módosítást – húzta alá.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszél a parlamenti alsóház, a szejm alakuló ülésén Varsóban 2023. november 13-án. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.