Oszama bin Laden antiszemita levele vírusként terjed a közösségi médiában + videók

21 év után vették elő az egykori terroristavezér szavait, akinek levele hemzseg az antiszemita kifejezésektől.

2023. 11. 17. 18:47
null
In a screen grab from a video released by the Office of the Director of National Intelligence (ODNI) on May 20, 2015, Osama Bin Laden rehearses a speech as he appears in a video document linked to "Bin Laden's Bookshelf," a package of declassified material posted on the Office of the Director of National Intelligence website. In the unreleased video Bin Laden appears to stumble delivering a speech. The CIA declassified an Al-Qaeda recruitment form and around 100 other documents from Bin Laden's archive on May 20, 2015, allowing an insight into his thinking in his final years. The documents were among intelligence materials seized by US commandos on May 2, 2011 after they stormed Bin Laden's hideout in the Pakistani town of Abbottabad and shot him dead. AFP PHOTO/ The Office of the Director of National Intelligence (ODNI)/ HO (Photo by HO / ODNI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian brit újság 2002-ben töltötte fel az oldalára Oszama bin Laden, az egykori al-Kaida-vezető levelét, amit nemrég törölniük kellett, mert a TikTok közösségi oldalon egy trend lett belőle, amiben arról van szó, hogy mennyire igaza volt.

A férfi, aki vállaltan állt a 2001. szeptember 11-én elkövetett amerikai terrortámadások mögött, egy levelet írt az amerikaiknak, amiben elmagyarázza, hogy miért is támadták meg őket. A levél több mint 21 éve került fel a híroldalra, Oszama bin Ladent pedig már 12 éve ölték meg az amerikaiak Pakisztánban.

A levél tartalma 

Oszama bin Laden arról ír a levélben, hogy az Egyesült Államok a hibás, hiszen megtámadta őket Palesztinában. Kifejtette a levélben a terroristavezér, hogy Izrael létrehozása és életben tartása az egyik legnagyobb bűn, és az amerikaiak a bűnözők vezetői. Izrael létrehozása miatt minden egyes embernek, akinek a keze beszennyeződött a bűntett miatt, meg kell fizetnie, írta a terrorista vezér.

A Palesztinából kiömlő vért ugyanúgy meg kell bosszulni. Tudnod kell, hogy a palesztinok nem sírnak egyedül; asszonyaik nem maradnak egyedül, fiaik nem sem maradnak árván

– figyelmeztetett, majd hozzátette:

„Ne várj tőlünk mást, csak dzsihádot, ellenállást és bosszút. Észszerű elvárni, hogy miután Amerika több mint fél évszázadon át támadott minket, akkor nem hagyjuk őt biztonságban és békében élni?!”

Az interneten többen azt mondták, hogy emiatt újraértékelték az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborújával kapcsolatos hiedelmeiket. 

Míg az emberek bírálták az Egyesült Államok részvételét a globális konfliktusokban, sokan tisztázták, hogy nem dicsérik és nem védik meg Bin Ladennek a szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos felelősségét. A TikTokon arra buzdították az embereket, hogy olvassák el, mondván, hogy ezzel jobban megértették az Egyesült Államok közel-keleti beavatkozásait és az izraeli háborút. 

A TikTok sem hagyta szó nélkül az esetet

Ezt a levelet népszerűsítő tartalom egyértelműen sérti a terrorizmus bármely formájának támogatására vonatkozó szabályainkat 

– magyarázták a hivatalos kommünikében, emiatt a cég törli a legtöbb videót és hashtaget, amelyet a terrorista levelének szenteltek. 

Borítókép: Oszama bin Laden (Fotó: HO/ODNI/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.