Antiszemita térkép készült, ami New York-i intézményeket céloz meg

Az Izrael-ellenes csoportok emelik a tétet az Egyesült Államokban.

2023. 11. 17. 9:28
null
New York, 2023. november 10. Diákok tiltakoznak a Gázai övezetben zajló izraeli katonai mûveletek ellen New Yorkban 2023. november 9-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő fotókat mutatott be a New York Post amerikai lap. Egy Izrael-ellenes aktivista csoport, a Within Our Lifetime (Még az életünkben) azzal váltott ki vitát, hogy a közösségi médiában megosztott egy riasztó térképet, amely New York-i szerkesztőségek, vállalkozások és műemlék épületek helyét jelöli ki.

A csoport közvetlen akciót sürgetett az intifáda globalizálására, és mozgósításra szólított fel ezen helyszínek ellen. Az azóta törölt poszt elítélést váltott ki az erőszakra való potenciális utalása miatt.

A megosztó retorikával kísért térkép ezeket a helyszíneket a palesztin nép ellenségének bélyegezte világszerte. A vitatott posztra a város tisztviselői reagáltak. Eric Adams polgármester hangsúlyozta:

A gyűlöletnek nincs helye a városban, a rendőrség pedig erőforrásokat vetett be a közbiztonság védelmére ezeken a helyszíneken.

Annak ellenére, hogy a csoport jelentős követői számmal van jelen az Instagramon, elérve a 121 ezer követőt, nem pontosította, hogy miért vette célba ezeket a helyszíneket vagy hogy milyen jellegűek a tervezett akciók. New York-i törvényhozók, köztük a bronxi demokrata képviselő, Ritchie Torres és a manhattani kerületi elnök, Mark Levine elítélték a térképet, veszélyesnek tartva azt.

A nyugtalanító térképre reagálva a New York-i rendőrség megerősítette, hogy tudomásul vette a helyzetet, a városháza pedig biztosította az erőforrások bevetését a közbiztonság védelme érdekében. A posztot a zsidók elleni erőszakra való kódolt felhívásként jellemezték, ami aggodalmat keltett a lehetséges hatása miatt. 

Az Egyesült Államokban továbbra is óriási feszültséget okoz az izraeli–palesztin háború, az egyetemi campusokon is mindennaposak a botrányok. Egy nemrégiben készült felmérés szerint minden ötödik egyetemista támogatja a Hamász palesztin terrorista csoportot a konfliktusban, ami majdnem megegyezik azok számával, akik Izrael pártján állnak.

 

Borítókép: Diákok tiltakoznak a Gázai övezetben zajló izraeli katonai műveletek ellen New Yorkban 2023. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.