Temérdek lehetőséget rejt hazánk számára Javier Milei győzelme

Meglepő fordulatot hozott, hogy a közelmúltban lezajlott argentín választásokon az önjelölt főliberális Javier Milei győzött, aki a voksok 56 százalékát szerezte meg. Magyarország, saját politikai tájékozódását szem előtt tartva, szorosan figyelemmel kíséri e váratlan eredmény következményeit. Az argentín politikai változásokkal kapcsolatban az Alapjogokért Központ vendégkutatója, Jorge González-Gallarza elárulta a Milei hatalomra jutását övező legfontosabb kérdéseket.

2023. 11. 21. 17:01
null
Buenos Aires, 2023. november 20. Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Elõretör párt jelöltje testvérével és kampányfõnökével, Karina Mileivel a gyõzelmét ünnepli az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Javier Milei győzelme tükrözi Magyarország figyelmét a globális politikai változásokra, különösen Latin-Amerikában. Mivel Magyarország és európai szövetségesei egyre inkább a régióra összpontosítanak, Milei győzelme lehetőséget kínál a közös értékek és a lehetséges szövetségek kialakítására” – vélekedett a jobboldali politikus győzelméről Jorge González-Gallarza, Alapjogokért Központ vendégkutatója. Milei a voksok mintegy 56 százalékát szerezte meg, ezzel ő lett Argentína új elnöke, mely egészen nagy visszhangot kapott Magyarországon is. A szakértő szerint ennek hátterében az áll, hogy az argentín politikus magyar gyökerekkel rendelkezik. González-Gallarza kiemelte, a dél-amerikai országban mintegy 40 ezer magyar gyökerű állampolgár él, akik közül sokan az 1956-os forradalom után kerestek menedéket az országban.

A latin-amerikai fejleményeket figyelemmel kísérő magyar kormánynak Milei győzelmét a közös értékek és szövetségek lehetőségének kell tekintenie

– vélekedett a szakértő.

González-Gallarza hozzátette: Milei kilátásai a Sao Pauló-i Fórumról, a baloldali pártok hálózatáról összhangban van Magyarország elkötelezettségével a szocializmus befolyásának való ellenállás mellett. 

A szakértő egyúttal arra is rámutatott, a politikai változásokkal küszködő világban az argentin választási eredmény Milei győzelmének tükrében olyan tanulságokat és lehetőségeket rejt magában, amelyeket Magyarországnak éberen kell figyelnie és stratégiailag ki kell használnia a szövetségekre és közös értékekre való törekvés során.

A szakértő kitért arra is, hogy az 56 százalékos győzelem tükrözi a nemzet csalódottságát a peronizmus – az elmúlt fél évszázad nagy részében uralkodó politikai ideológia – alatti örökös válságok miatt. Az ország riasztó statisztikái, köztük az évi 140 százalékos infláció és a 40 százalékos szegénységi ráta, aláhúzzák a változás szükségességét. Milei programja, amely a klasszikus liberalizmusban és az állam minimális szerepében gyökerezik, visszhangra talált azok körében, akik ki akartak szabadulni az önző politikai elit béklyóiból.

Milei útja a kormányzásig azonban nem lesz zökkenőmentes. A kihívások közé tartozik a választási csalással kapcsolatos aggályok kezelése, a potenciálisan akadályozó peronista „mély állam” eligazítása, valamint a kongresszusi többség híján lévő, sokszínű politikai palettával való együttműködés. Az olyan kulcsfontosságú kampányígéretek megvalósítása, mint az abortusz liberalizációjának eltörlése és a gazdaság dollárra váltása, attól függ, hogy sikerül-e szövetségeket kötnie és közös nevezőre jutnia politikai ellenfeleivel.

Borítókép: Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltje testvérével és kampányfőnökével, Karina Mileivel a győzelmét ünnepli az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben (Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.