Ukrán terv: már egymás közt sem beszélhetnek magyarul a kárpátaljai diákok

A Mandiner birtokába jutott körlevél újabb jogfosztásról tanúskodik.

Forrás: Mandiner2023. 11. 18. 19:11
null
20210907 Kárpátalja Ukrajna Ungvár Munkács Beregszász Kisszelmenc illusztráció Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán nyelv használatára kényszerítenének az iskolákban, a tanároktól a diákokig mindenkit egész Ukrajnában – számolt be a Mandiner a lap birtokába jutott dokumentum alapján. Az Okszen Liszovij oktatási miniszter nevével fémjelzett körlevél szerint 

az államnyelvet alkalmazni kell […] a tanárok, előadók, más, a közoktatásban dolgozó személyek és a tanulók oktatási folyamatban való részvételére, valamint az egymás közötti érintkezésére.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az ukrán kormány rendelettel akarja meghatározni, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok egymással.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Hír TV-nek nyilatkozva nonszensznek nevezte az új intézkedést. 

Mint mondta, ahhoz, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen, már a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogait.

 

Borítókép: Osztályterem egy kárpátaljai iskolában (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.