Edina 2024. február 26.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

Manninger Miksa
2023.12.08. 14:14 2023.12.08. 17:37
Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

A REPowerEU program előfinanszírozása révén közel egymilliárd euró érkezik Magyarországra, erről számoltak be brüsszeli forrásaink. Mint ismert, a REPowerEU pénzügyi eszközt hivatalosan az orosz energiafüggőség csökkentésére és az ellátásbiztonság javítására hozták létre.

A hírt Varga Mihály pénzügyminiszter erősítette meg. A miniszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatót.

Az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Magyarország hozzájusson a neki járó helyreállítási programban meglévő pénzekhez. (...) A pénzügyminiszterek tanácsának mai ülése jóváhagyta és elfogadta azt a módosítást, amit ehhez a programhoz nyújtottunk be

– fogalmazott a tárcavezető.

Ahogy korábban is megírtuk, várhatóan két részletben érkezik majd az összeg, azonban a pontos megoszlásáról még nincsenek információink.

A pénzügyminiszter továbbá arról is tájékoztatott, hogy a gazdasági kormányzás kérdéséről – az intenzív, hajnali 3-ig tartó tárgyalások ellenére – nem sikerült megállapodásra jutni uniós kollégák között. Ebben alapvetően az Észak-Dél ellentét dominanciáját érezte. 

A gazdasági kormányzás az intézmények és eljárások azon rendszere, amelyet az unió gazdasági célkitűzései, nevezetesen az EU és polgárai gazdasági és társadalmi fejlődésének támogatása céljából folytatott gazdaságpolitikai koordináció elérése érdekében hoztak létre.

A magyar kormány álláspontja mindvégig nyílt és világos volt. Mi azt gondoljuk, hogy a gazdasági kormányzás reformjának alapvetően a nemzetállamok, nemzeti kormányok eszközeit kell bővítenie. Ők tudják leginkább eldönteni azt, hogy mire van szüksége a gazdaságnak, hogyan lehet egy egyensúlyi pályára visszaállítani egy államháztartást, egy gazdasági növekedést. Sokkal kisebb jogköröket adnánk az Európai Bizottságnak. Úgy érezzük, hogy ebbe az irányba kellene továbbgondolni a gazdasági kormányzásnak a reformját.

– összegezte Varga Mihály.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter részt vesz az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának (ECOFIN) ülésén Brüsszelben 2023. december 8-án (Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.