A fosszilis tüzelőanyagok kivezetése szerepelhet a klímacsúcs záródokumentumában

A szöveg felszólítaná őket arra is, hogy hagyjanak fel újabb szénerőművek építésével.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 9:22
null
Dubaj, 2023. december 2. Csoportkép az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferencia (COP28) kétnapos csúcstalálkozójának résztvevõirõl Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fosszilis tüzelőanyagok rendezett és igazságos kivezetése szerepel a dubaji COP28 klímacsúcson részt vevő országok által megfogalmazandó végső közlemény második tervezetében.

A szövegtervezet amellett, hogy ajánlja az országoknak, hogy mielőbb, még ebben az évszázadban kivezessék gazdaságaikból a fosszilis tüzelőanyagokat, felszólítaná őket arra is, hogy hagyjanak fel újabb szénerőművek építésével. Egy másik szövegtervezetben azonban nem említik a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését.

Mindeközben Al Gore volt amerikai alelnök és Nobel-díjas klímaaktivista az AP hírügynökségnek adott interjújában élesen bírálta az olajszektort a szén-dioxid-kibocsátás miatt. Nem kímélte Szultán Ahmed el-Dzsabert, a COP28 klímacsúcs elnökét sem, kiemelve, hogy az ember, aki az ENSZ klímacsúcsát vezeti, az egyik legpiszkosabb olajvállalat élén áll, az Abu Dhabi National Oil Companyra utalva.

Az egyik legnagyobb és – számos mérce szerint – az egyik legkörnyezetszennyezőbb vállalatról van szó

 – tette hozzá Gore, aki aláhúzta azt is, hogy személy szerint rendes embernek tartja El-Dzsabert, ám az olajvállalati elnöksége és a klímacsúcs védnöksége között összeférhetetlenség áll fenn. Emlékeztetett arra is, hogy néhány éve az országok megegyeztek a metánkibocsátás 2030-ig történő csökkentésében, ám mint mondta, ezt a célt nem csak nem sikerült teljesíteni, de a metánkibocsátás azóta csaknem két százalékkal nőtt.

Az éghajlati válság a fosszilis tüzelőanyagok válsága

– szögezte le, majd hozzátette: „meg tudjuk oldani ezt a válságot, elejét vehetjük az átlaghőmérséklet további növekedésének, ha kivezetjük az olajat és a gázt. És tudom, hogy ez az, amit nem akarnak megtenni. Elismerem, hogy ez valóban kemény dolog, úgy értem, a globális világgazdaság még mindig nyolcvan százalékban fosszilis tüzelőanyagokat használ” – fogalmazott Gore.

Borítókép: Csoportkép az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferencia (COP28) kétnapos csúcstalálkozójának résztvevőiről Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.