A határellenőrzések nem tudják megakadályozni az illegális migrációt Németországban

Októberben a német szövetségi rendőrség több mint ötször annyi illegális belépést regisztrált, mint a koronavírus előtt. Novemberben ez a szám már csökkent. Kérdés, hogy mi miatt, a határellenőrzés ugyanis az Alternatíva Németországért Párt (AfD) szerint teljesen hatástalan.

2023. 12. 15. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország régóta az illegális migráció egyik fő célországa Európában. Az embercsempészek szervezett bandái profitálnak az egyre növekvő migrációból, állapítja meg a Német Szövetségi Belügyminisztérium oldala is. Az októberi számok novemberben már csökkentek. A szövetségi rendőrség októberben 20 059 illegális belépést regisztrált, derül ki a szövetségi belügyminisztérium Martin Hess AfD-s képviselő kérdésére adott válaszából. A 2019 novemberéhez, azaz a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest a szám több mint ötszörösére emelkedett – akkor 3691 belépést regisztráltak. 2022 októberéhez képest 52,3 százalékkal több migráns lépett be illegálisan az országba. A legtöbben az évek óta ellenőrzött osztrák határon keresztül érkeztek Németországba (6921). Ezt követte a német–lengyel és a cseh határ 4572, illetve 3264 illegális belépéssel. A német kormány még abban a hónapban megkezdte a szövetségi rendőrséggel az említett határok ellenőrzését.

Martin Hess. Fotó: Deutscher Bundestag

A korábbi években az illegális belépések mindig novemberben csökkentek. Ezúttal is ez volt a helyzet. A belügyminisztérium által az AfD belügyi szakértőjének, Hessnek átadott, egyelőre meg nem erősített, „nem minőségbiztosított” adatok szerint a szövetségi rendőrség a múlt hónapban 7381 illegális határátlépést regisztrált. A novemberi szám tehát alacsonyabb lenne, mint 2022-ben (akkor 8611), de még mindig jelentősen magasabb, mint a 2019-es koronavírus előtti hasonló hónapban. Akkor csak feleannyi, 3691 volt.

Hess a Junge Freiheitnak cáfolta, hogy a csökkenő számok „a szövetségi kormány intézkedései miatt” történtek volna. Szerinte szezonális ingadozásokról lehet szó. A szövetségi rendőrszakszervezet is azt hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés nem állítja meg az illegális migrációt, mert továbbra is mindenkit beengednek az országba.

A politikus szerint 2019 novemberéhez képest a szövetségi rendőrség a tiltott határátlépések megduplázódását regisztrálta. Valójában tízszer annyi illegális migráns érkezett az utóbbi időben Svájcon keresztül, mint a koronavírus előtti időszakban. Az országot érintő illegális migráció tehát továbbra is magas szinten van, ami szerinte teljesen elfogadhatatlan.

Az AfD-s képviselő, ahogy fogalmazott „radikális paradigmaváltást sürget a migrációs politikában. Németországnak végre erőteljes határvédelemre van szüksége. A migrációra való ösztönzést is meg kell szüntetni, és biztosítanunk kell, hogy egyetlen szegény migráns se lépjen be engedély nélkül a területünkre.”

Borítókép: (Forrás: BPOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.