Kázmér 2024. március 4.
logo

Az amerikai diákok a jövőjüket kockáztatják az Izrael-ellenes tiltakozásokkal

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2023.12.03. 20:59 2023.12.03. 21:06
Az amerikai diákok a jövőjüket kockáztatják az Izrael-ellenes tiltakozásokkal

Egyre több nagy amerikai vállalat vezetője követeli a Harvard Egyetemtől, hogy hozza nyilvánosságra azon hallgatók névsorát, akik aláírták azt a levelet, amiben kizárólag Izraelt teszik felelőssé a Hamász októberi terrortámadásáért

Bill Ackman milliárdos vezérigazgató aktív az X-en, és többször állt már ki Izrael mellett a Hamászt támogató diákokkal szemben is. 

Senki sem bújhat a közösség pajzsa mögé, amikor terroristák akcióit támogatja

– írta Ackman az X közösségi oldalon egy bejegyzésében. „Ha a diákszervezetek tagjai egyetértenek a levél tartalmával, akkor azt nyilvánosan kellene megtenniük, hogy a közvélemény is tudjon róla” – tette hozzá.

Több nagy amerikai cég vezetője is azon gondolkodik, hogy 

feketelistára tennék az érintetteket, bár közülük azóta többen elhatárolódtak a levéltől.

Olyan nevek is támogatják a nevek nyilvánosságra hozását, mint a FabFitFun vásárlói klub, az EasyHealth tech startup és a Dovehill Capital Management első embere is.

A szólásszabadság mindenekfelett való. A szavaknak jelentősége van, és a diákok nem bújhatnak egy intézmény mögé

– írta utóbbi, Jake Wurzak. 

Én is tudni szeretném, hogy tudjam: soha nem veszem fel ezeket az embereket

– csatlakozott hozzájuk ugyancsak az X-en Jonathan Neman, a Sweetgreen étteremlánc vezérigazgatója.

Larry Summers, Barack Obama elnök pénzügyminisztere, a Harvard volt elnöke higgadtságra int. Kifejtette, hogy amellett, hogy undorodik a közleménytől, biztos abban, hogy sok diák nem is látta és nem is tudta, mit ír alá.

Jonathan Greenblatt, az antiszemitizmus és szélsőségesség ellen küzdő Anti-Defamation League (ADL) vezérigazgatója a CNN-nek azt mondta, nem tudja, bölcs dolog-e nyilvánosságra hozni a diákok nevét, de felszólította őket, hogy maguk vállalják a felelősséget − írja a Világgazdaság.

Az Izrael-ellenes tüntetések nem csak a Harvardot érintették, például a Pennsylvaniai Egyetemtől rengetegen megvonták a támogatást, mondván, hogy nem tesz eleget az antiszemitizmus ellen.

A New York államban működő Cornell Egyetemen megerősítették a rendőri jelenlétet, és az FBI nyomozást indított, miután életveszélyes fenyegetések érték a zsidó diákok közösségét.

A New York-i Egyetem (NYU) joghallgatóinak állásfoglalására egyből érkezett is válasz. 

A Winston & Strawn chicagói székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda azonnal visszavonta az állásajánlatát az egyetemnek attól a hallgatójától, aki korábban nyári gyakorlatát végezte náluk.

Borítókép: A Harvard Egyetem. (Fotó: Unsplash.com)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.