Brüsszeli „pénzeső” – milyen uniós források érkezhetnek Magyarországnak?

Az Európai Bizottság sajtóértesülések szerint kedden jelentheti be a Magyarországnak járó uniós források egy részének folyósítását.

Forrás: Mandiner2023. 12. 12. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóértesülések szerint kedden várhatóan bejelenti az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós források egy részének folyósítását, tízmilliárd eurót. De milyen forrásokról is van szó? Erről közölt cikket a Mandiner. 

Az összeg jelenlegi árfolyamon 3810 milliárd forintnak felel meg, de várhatóan az árfolyam tovább erősödik majd a bejelentés hatására. A Politico brüsszeli lap azt állítja, hogy ez a támogatás azokból a forrásokból érkezik, amelyeket Brüsszel „korrupciós és jogállamisági aggályok” miatt fagyasztott be. 

A magyar kohéziós alap összesen 22 milliárd eurós a 2021–2027-es hétéves költségvetési ciklusban. Ebből tavaly decemberben az Európai Bizottság javaslatára az EU Tanácsa – tehát a tagállamok – 6,35 milliárd eurót felfüggesztettek és tizenhét jogállamisági feltétel mögé zártak, tehát ezek (és a novemberi hitelmegállapodással 10,4 milliárdosra hízott magyar helyreállítási alap) azok a pénzek, amelyeket Brüsszel „korrupciós és jogállamisági aggályok” miatt fagyasztott be. Ezt levonva a kohéziós pénzekből marad 15,7 milliárd euró, melyet már tanácsi döntés nélkül, saját hatáskörben, horizontális (minden pénzre érvényes) és vertikális (csak egy bizonyos szakpolitikai területet érintő) feljogosító feltételekkel tartottak vissza. Ebből 2,7 milliárd eurót (kettő plusz 0,6 plusz 0,1 milliót) az akadémiai szabadság állítólagos sérelme, a gyermekvédelmi törvény és a túl szigorú migrációs politika miatt nem kapunk meg. A fennmaradó 13 milliárd eurót az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályok blokkolják – írja a Mandiner. 

Az aggályokat a magyar kormány már májusban orvosolta, a bizottsággal való szoros együttműködésben. Mivel a kormány a reformmal kapcsolatos tisztázó kérdéseket egytől egyig megválaszolta, a közben felmerülő problémákat orvosolta, nem maradt igazán politikai tér mást mondani, mint azt, hogy jó. 

Egy kis turpisság azért van az ügyben – várhatóan úgy fogadják el teljesítettnek az igazságügyi feltételeket, hogy azért mégsem 13, csak tízmilliárd eurót kelljen felszabadítani

– áll a cikkben. 

A Mandiner szerint a mostani bejelentés lehet a legnagyobb horderejű eddig, a Magyarország számára felszabadult EU-s pénzek összege ezzel több mint megduplázódik, eléri a 7480 milliárd forintot.

Minden forrást – agrárpénzeket, kohéziós pénzeket és helyreállítási pénzeket összevetve – 15,6 ezer milliárd forinttal tartozik nekünk Brüsszel; mai állás szerint ennek 47,8 százalékát brusztolta ki eddig a magyar kormány – írja a lap. 

A Mandiner megjegyzi, a tízmilliárd eurón kívül folyamatosan és fennakadások nélkül érkeznek az agrárpénzek az uniótól, valamint a helyreállítási terv és a kohéziós program tavaly decemberi elfogadásakor folyósítottak 130 milliárd forintnyi előleget a kohéziós pénzekből. Emellett idén novemberben Magyarország kapott 350 milliárd forintnyi előleget az unió energiafüggetlenségét támogató REPowerEU alapból.

A lap szerint amennyiben valóban bejelenti kedden a bizottság a pénzek folyósítását, az a további, most még zárolt összegekre is pozitív hatással lehet. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.