Bulgária és Románia hivatalos zöld jelzést kapott a schengeni övezethez való részleges csatlakozásra

Március 31-től megszűnik az ellenőrzés a Romániával és Bulgáriával közös tengeri és légi határokon.

Forrás: Politico.com2023. 12. 31. 12:31
Fotó: Oleksandr P: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/varos-szemely-vakacio-no-1008155/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-tagállamok szombaton megállapodtak a légi és tengeri belső határellenőrzés megszüntetéséről Bulgáriával és Romániával, de a két ország teljes csatlakozása az útlevélmentes schengeni övezetbe további egyeztetések tárgyát képezi – fedezte fel a Politico.

Március 31-től megszűnik az ellenőrzés a Romániával és Bulgáriával közös tengeri és légi határokon – közölte szombati közleményében az uniós országokat képviselő EU Tanács. 

A tanácsnak további határozatot kell hoznia a belső szárazföldi határokon történő ellenőrzések megszüntetésének időpontjáról

 – áll a közleményben.

Ausztria az illegális bevándorlás miatt ellenezte Románia és Bulgária schengeni övezetbe való felvételét. De december közepén Gerhard Karner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Bécs álláspontja megváltozott, és szigorított határbiztonsági intézkedésekért cserébe az útlevélmentes reptéri beléptetést elfogadhatónak tartja ezen országokból. 

Marcel Ciolacu román miniszterelnök a múlt héten bejelentette a politikai megállapodást a schengeni csatlakozásról.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Oleksandr P/pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.