Európát vette célba az Iszlám Állam

Új propagandavideó készült a potenciális terroristák számára.

2023. 12. 04. 14:29
null
Hamburg, 2023. december 2. Rendõrök a hamburgi Elbphilharmonie épülete (b) elõtt 2023. december 2-án, ahol ezen a napon tartják a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportsorsolását. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azoknak a muszlimoknak, akik fel akarják szabadítani Palesztinát, csatlakozniuk kell az Iszlám Államhoz – állítja a terrorszervezet egyik afganisztáni propagandaújságja, míg mások arra szólítják fel a hívőket, hogy a támadáshoz minden rendelkezésükre álló eszközt használniuk kell. Az erőszakra és gyilkosságra buzdító üzenetek az iszlamista propaganda legújabb hullámai, amelyek azóta erősödtek fel ismét, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberben terrortámadást indított Izrael ellen, amelyet az antiszemitizmus jelentős fellendülése követett a nyugati államokban – írja a Breitbart News amerikai hírportál.

Arról a Die Welt című német lap is beszámolt az Europol jelentésére hivatkozva, hogy az Iszlám Állam egyik szervezete a világhálón buzdította az alvó sejteket arra, hogy radikalizálódjanak. Az üzenet szerint

az európai muszlimoknak bombákkal, fegyverekkel, késekkel, autókkal, vagy akár kövekkel kell megtámadniuk Európát, a hitetlen Nyugatot, a keresztes lovagokat.

Korábban számos hasonló üzenettel buzdították a terrorcsoportok a követőiket arra, hogy gyilkoljanak. Ezek az üzenetek gyakran a bevált módszerekre összpontosítanak, például különböző méretű járművekkel a tömegbe hajtani, vagy egyszerűen megkéselni embereket az utcán.

Voltak azonban másfajta próbálkozások is. Az al-Kaida egyik magazinja részletes utasításokat tett közzé arról, hogyan lehet kisiklatni egy száguldó vonatot. Úgy tűnik, a felhívás nem maradt meghallgatás nélkül: 2019-ben Ausztriában letartóztattak egy iszlamistát vonatok kisiklatására tett kísérletek miatt.

A Welt által kiemelt iszlamista háborús felhívások új hullámának feltűnő jellemzői az antiszemita üzenetek, amelyek felszólítják a muszlimokat a zsidók terrorizálására. Mindez akkor történik, amikor a német hatóságok figyelmeztetést adtak ki, miszerint a Nyugat elleni iszlamista terrortámadás kockázata az utóbbi időben drasztikusan megnőtt. Az ügynökség közleménye szerint különösen érdekes volt a változó dinamika a különböző iszlamista csoportok között, amelyek korábban nem támogatták volna egymást a doktrínák értelmezésének különbségei miatt, de az izraeli háború nyomán közös ügyet találtak az antiszemitizmusban.

Borítókép: Illusztáció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.