Felfordult a világ, itt a bizonyíték Franciaországból + videó

Felforgatják az elégedetlen gazdák a nyugat-európai ország vidéki részét.

2023. 12. 14. 7:12
null
A photograph taken in Montreuil-sur-Ille on December 12, 2023 shows a road sign indicating the exit of the French city of Montreuil-sur-Ille, western France, which has been turned upside down as part of an action of FNSEA and Young Farmers unions to denounce an agriculture policy that "works on its head" (Photo by Damien MEYER / AFP) Fotó: Damien MEYER / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltakozás ezúttal egy békésebb formáját választották a francia gazdák, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. Franciaország vidéki tájain autózva egyre több olyan táblát látni ugyanis, amely fordítva áll. A városok és falvak bejáratánál több ezer olyan tábla van, amelyet a termelők lecsavaroztak, megfordítottak, majd visszahelyeztek. 

Felfordult a világ

 – mondják a dühös francia gazdák.

A termelők az egyre bizonytalanabb helyzetükre akarják felhívni a figyelmet az akcióval. A BBC brit hírügynökség jelentése szerint a déli Tarn megyében novemberben tartott megmozdulás óta mostanra az egész országra kiterjedt a tiltakozás.

Megpróbáltuk kitalálni, hogyan ítéljük meg az egyre ellentmondásosabb utasításokat, amelyek folyamatosan érkeznek hozzánk, mert egyik nap azt parancsolják, hogy egy dolgot tegyünk, a másikon pedig az ellenkezőjét, így innen jött az ötlet, hogy azt mondjuk nekik, járjanak a fejükön

 – mondta a mezőgazdasági termelők szakszervezetének vezetője.

Philippe Bardy hozzátette: egyrészt a miniszter azt kéri, hogy változtassanak a gyakorlatukon, s tegyék környezetbarátabbá a termelést, másrészt azt kéri, hogy termeljenek minél többet, hogy Franciaország megvalósíthassa az élelmiszer-szuverenitást.

A francia gazdálkodóknak egyébként leginkább a gázolaj drágulása, az uniós támogatások késedelmes kifizetése, a növekvő bürokrácia és az importból eredő verseny okoz problémát.

A gazdák korábban sokkal radikálisabb eszközökhöz folyamodtak a tiltakozásuk során. Mint a Magyar Nemzet is beszámolt róla, a minap trágyával borították be a közigazgatási épületeket az elégedetlen gazdák.

A földművesek a traktoraikkal vonultak az utakon, ezzel pedig lassították a forgalmat. A Saint-Brieuc-i prefektúra előtt legalább harminc mezőgazdasági gép gyűlt össze. Hígtrágyával teli pótkocsijaikat is oda parkolták. A tiltakozás részeként pedig trágyát szórtak például Bretagne közigazgatási épületeire.

Borítókép: Gazdatiltakozás Franciaországban (Fotó: Damien Meyer/AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.