Ferenc pápa elárulta, hol helyezhetik örök nyugalomra halálát követően

Ferenc pápa egy interjúban elárulta: a Santa Maria Maggiore-bazilikát jelölte ki temetkezési helyének. Az egyházfő emellett arról is beszélt, hogy tervezi-e a lemondást vagy sem.

2023. 12. 13. 12:08
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. december 10. Ferenc pápa vasárnapi Angelus (Úrangyala) imádságot tart a vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre nézõ ablakából 2023. december 10-én, advent második vasárnapján. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi Fotó: Massimo Percossi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa mégsem szándékozik lemondani egyházfői pozíciójáról. Egyre távolabbinak tűnik az a forgatókönyv, miszerint Róma püspöke visszavonulna a világegyház vezetésétől. Arról azonban már vannak elképzelései, hogy földi távozását követően hol szeretne nyugodni az örök városban. Ferenc pápa az N+ mexikói tévécsatornának adott exkluzív interjúban a jövőbeli terveiről számolt be. 

A 86 éves, egyre gyakrabban betegeskedő szentatya többek között arról szólt, hogy nem szándékozik XVI. Benedek nyomdokait követni, nem fog visszavonulni a péteri trónról. 

Arról azonban már rendelkezett, hogy halála után hova helyezzék el a földi maradványait. Ferenc pápa a négy római bazilika egyikét, a Santa Maria Maggiore-bazilikát jelölte ki temetkezési helyének. Azt is elmondta, hogy egyszerű temetési szertartást szeretne, nem a hagyományos, V. Pál pápa által meghatározott formát. Ennek érdekében módosításokat kíván eszközölni a pápák temetkezési szertartásait előíró dokumentumban. Azért választotta a Szűzanyának szentelt római bazilikát, mert ott őrzik az általa igen tisztelt Salus Popoli Romani Mária-kegyképet. 

A szentatya az apostoli utazásait megelőzően és azt követően is rendszerint ellátogatott a római nép megmentője elnevezésű ikonhoz, hogy a Szűzanya közbenjárását kérje missziójára. 

Temetkezéséről még annyit megosztott, hogy az alázatosság és az egyszerűség jegyében úgy kívánja, hogy testét a földbe helyezzék el, és csak egy rövid sírfelirat jelezze helyét. Semmiféle monumentális alkotást nem kíván, mely nem tükrözné ezt a szellemiséget. A Santa Maria Maggiore-bazilikában vagy más római bazilikákban való temetkezés egyébként nem új a pápaság történetében. A Santa Maria Maggiore-bazilika őrzi V. Sixtus, V. Pál, V. Piusz, VIIl. Kelemen földi maradványait.

2014-ben Ferenc pápa még úgy fogalmazott: ha egy pápa úgy érzi, hogy ereje megfogyatkozik, akkor fel kell tennie magában azokat a kérdéseket, amiket XVI. Benedek pápa tett. Ő maga is így tenne, ha úgy érezné, hogy már nem tudja ellátni szolgálatát. A mexikói tévécsatornának adott interjúban azonban Ferenc pápa már arról beszélt, 

az idén a fizikai nehézségek ellenére egyetlen alkalommal sem merült fel gondolataiban a visszavonulás lehetősége. 

A szentatya azt is hozzátette, hogy nagyra tartja XVI. Benedek pápa gesztusát, ő azért fohászkodik, hogy az Úr akarata szerint tudjon cselekedni, amikor elérkezik a megfelelő pillanat. A hír azért is meglepő, mert az utóbbi években a szentatya gyengélkedése esetén a sajtó azonnal konklávéra készült, és a pápa utód megválasztásának lehetőségeit elemezte. Kétségtelen, hogy Róma püspöke az elmúlt években gyakran kissé ironikus hangnemben, máskor burkoltan, de maga vetette fel a lemondás lehetőségeit.

 

Borítókép: Ferenc pápa vasárnapi Angelus (Úrangyala) imádságot tart a vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából 2023. december 10-én, advent második vasárnapján (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.