Hatalmas migránskaraván tart észak felé

A karaván felerősíti a migrációs aggodalmakat.

2023. 12. 25. 7:31
null
Lukeville, 2023. december 13. Illegális bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen levõ résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma. Az amerikai hatóságok októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, 60 ezer ember pedig úgy lépte át a határt, hogy nyilvántartásba venni sem tudták õket. MTI/EPA/Allison Dinner Fotó: Allison Dinner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcezer fős, főként venezuelai, kubai és mexikói migránsokból álló karaván halad Mexikón keresztül az amerikai határ felé. A Tapachulából induló Szegénységi exodus karaván felerősítette az egyre súlyosbodó migrációs válsággal kapcsolatos aggodalmakat.

Az időzítés is fontos, mivel egybeesik Antony Blinken amerikai külügyminiszter közelgő mexikóvárosi látogatásával.

 Blinken célja, hogy új megállapodásokat kössön az egyre súlyosbodó migrációs probléma kezelésére. Csak a 2022-es és a 2023-as pénzügyi évben több mint kétmillió feltartóztatást jelentettek az USA déli határán.

A több ezer menedékkérő között egy hondurasi migráns, Jose Santos így fejezte ki kétségbeesését:

Féltem, ezért úgy döntöttem, hogy Mexikóba jövök, remélve, hogy az Egyesült Államokba engednek.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök jelezte, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal a migrációs kérdésekben. A két vezető találkozójára készülve a megbeszéléseken várhatóan szóba kerül a példátlan mértékű illegális migráció, valamint a Fehér Ház által felvázolt, a határbiztonsági kihívások kezelésére irányuló stratégiák kidolgozása.

A Szegénységi exodus karaván összefoglalja az összetett migrációs kérdések kezelésének sürgősségét, és hangsúlyozza a gyors és humánus megoldások szükségességét. A világközösség szorosan figyeli, ahogy a nemzetek megküzdenek a jobb életet kereső ezrek mozgása által támasztott kihívásokkal.

Borítókép: Illegális bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen lévő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai–mexikói határszakaszon ismét tízezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.