Karácsonyi szentmisék a terror árnyékában

Bécsben és Madridban is felmerült az erőszak gyanúja, a kölni bíboros pedig az éjféli misén köszönte meg a rendőrük áldozatkész munkáját.

2023. 12. 25. 14:38
null
Köln, 2023. december 24. Rendõrök járõraöznek a kölni dóm elõtt 2023. december 24-én, miután radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel. A német hatóságok információi szerint egy iszlamista terrorista sejt, amely az Iszlám Állam afgán ágához (ISPK) köthetõ, több támadást tervez Európában az ünnepi idõszakban. A célpontok között lehetnek az ünnepi misék Kölnben, Madridban és Bécsben. MTI/EPA/Christopher Neundorf Fotó: Christopher Neundorf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kölni dómban celebrálta a karácsonyi éjféli szentmisét Rainer Maria Woelki bíboros. A 67 éves egyházi méltóság ez alkalomból köszönetet mondott a biztonsági erőknek a karácsonyi különleges és váratlan erőfeszítéseikért.

„Az ünnepi előkészületek során a rendőrök úgymond a feje tetejére állították a székesegyházat, hogy ott misét tudjanak tartani” – mondta a karácsonyi mise kezdetén a hívők előtt a bíboros.

 

A kölni dóm továbbra is a rendőri figyelmet élvez

A terrorizmusról szóló jelentések nyomán a rendőrség december 23. óta fokozta a biztonsági óvintézkedéseket a székesegyháznál. Vasárnap este bombakereső kutyákkal kutatták át a székesegyházat, a nyomozásba pedig a politikai indíttatású bűncselekményekre szakosodott állambiztonsági szolgálat is bekapcsolódott.

Köszönöm, hogy itt voltatok. Köszönöm a szolgálatotokat. Köszönöm mindazoknak is, akik a napokban a háttérben dolgoztak, hogy ma itt mindannyian biztonságban együtt lehessünk

– mondott köszönetet a rendőri erőknek a főpap. 

A bíboros egyben köszönetét fejezte ki a szentmisén résztvevőknek is, amiért „nem hagyták magukat megfélemlíteni, hanem bátran eljöttek” a székesegyházba. 

Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten elküldte Fiát a világba, hogy legyőzzön minden gyűlöletet és terrort. A terror és a háború ugyanis nem Isten útja, hanem a szeretet, a megbékélés, a megbocsátás és az egység

– mondta a bíboros. A híveket a karácsonyi időszakban továbbra is ellenőrizni fogják a templomba való belépés előtt. 

Eközben Ausztriában és Madridban is voltak terrorfigyelmeztetések. Bécsben, ahol a Szent István-székesegyház volt lehetséges célpont, a rendőrség médiajelentések szerint négy embert tartóztatott le.

A Bild információi szerint a különleges rendőri egységek a Saar-vidéken letartóztattak terrorgyanús személyeket. A tádzsikok feltehetően az Iszlám Állam afganisztáni szárnyához tartoznak.

Borítókép: Rendőrök járőröznek a kölni dóm előtt 2023. december 24-én, miután radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel. A német hatóságok információi szerint egy iszlamista terrorista sejt, amely az Iszlám Állam afgán ágához (ISPK) köthető, több támadást tervez Európában az ünnepi időszakban. A célpontok között lehetnek az ünnepi misék Kölnben, Madridban és Bécsben (Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.