Kiderült, hol tartják a jövő évi klímacsúcsot

Az Egyesült Arab Emírségek után újból egy jelentős kőolaj- és földgázkitermelő államban rendezhetik meg a COP-konferenciát.

2023. 12. 09. 15:03
null
Dubaj, 2023. november 30. Helyi férfiak az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) otthont adó rendezvényközpontnál Dubajban 2023. november 30-án, a nyitónapon. A december 12-ig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintû cselekvési csúcstalálkozóval kezdõdnek, amelyen a civil társadalom vezetõi mellett az állam- és kormányfõk is részt vesznek. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsánban tarthatják a jövő évi ENSZ éghajlatváltozási konferenciáját (COP29) – számolt be a Politico brüsszeli hírportál. Mint írják, a 2024-es csúcs helyszínét sokáig bizonytalanság övezte, mivel Oroszország megakadályozta, hogy egy uniós tagállam nyerje el a lehetőséget, Örményország és Azerbajdzsán pedig egymást vétózta. 

Miután Örményország és Bulgária hivatalosan is visszavonta pályázatát, a huszonhárom országot tömörítő kelet-európai csoport szombati ülésén Azerbajdzsán mellett foglalt állást

– fogalmazott Julian Popov bolgár környezetvédelmi miniszter a Politicónak. Megszólalt Mukhtar Babayev azeri környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős miniszter is, aki örömmel jelentette be, hogy általános konszenzus alakult ki Baku jelöltéségét illetően. 

Nagyon hálásak vagyunk minden országnak, különösen a kelet-európai csoportnak és a házigazda Egyesült Arab Emírségeknek a támogatásukért

– hangsúlyozta Babayev. 

Azerbajdzsán pályázatáról még szavaznia kell a COP teljes plenáris ülésének, azonban ez már csak formalitás – általában. Amennyiben rábólintanak Baku jelöltéségre, úgy az Egyesült Arab Emírségek után újból egy jelentős olaj- és gáztermelő országban tartják meg a klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb konferenciáját. 

Azerbajdzsán exportjának több mint 90 százalékát fosszilis tüzelőanyagok teszik ki. 

A 2025-ös COP30 csúcs házigazdája, Brazília pedig éppen nemrégiben jelentette be, hogy csatlakozik az OPEC+ tömörüléshez, a világ legnagyobb kőolaj-kitermelő országait magába foglaló szervezethez.

Borítókép: Helyi férfiak az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának otthont adó rendezvényközpontnál Dubajban 2023. november 30-án, a nyitónapon (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.