Marokkóban folytatódik a brüsszeli korrupciós botrány nyomozása

Az ügy egyik fő gyanúsítottjához közel álló diplomatát hallgattak ki a belga nyomozók.

Forrás: MTI2023. 12. 17. 15:03
PANZERI, Pier Antonio
Brüsszel, 2022. december 22. 2018. november 20-án az Európai Parlament brüsszeli épületében készített kép Pier Antonio Panzeri olasz szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnökérõl. Panzerit, a brüsszeli székhelyû Fight Impunity nem kormányzati szervezet elnökét 2022. december 11-én korrupció gyanújával õrizetbe vették. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga rendőrség egy marokkói diplomatát hallgatott ki hazájában az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként – tájékoztatott a Le Desk című, francia nyelvű marokkói hírportál vasárnap. A beszámoló szerint a kihallgatás azon vizsgálati nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az EP-t érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnök Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

A belga nyomozók ezen a héten Marokkóba utaztak az ügyben illetékes vizsgálóbíróval és a szövetségi ügyészség bírájával nyomozati feladatok ellátására és meghallgatásokra

– idézte a belga szövetségi ügyészség levelét a hírportál. A korrupciós nyomozásokért felelős belga szövetségi hivatal munkatársai a diplomata mellett annak munkatársait is kihallgatták. Noha a hivatal nem kívánja megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint azonban a Rabatban kihallgatott diplomata Abderrahím Atmún, aki szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselővel. Panzeri a gyanú szerint azért fogadott el kenőpénzt a marokkói tisztviselőtől, hogy segítsen beavatkozni az EP hazáját érintő döntéseibe – írták.

Közölték, noha a belga ügyészség további részleteket nem árult el az összegyűjtött bizonyítékokról, jelezték, hogy a marokkói hatóságok előremutató együttműködést tanúsítottak a nyomozás során.

Marokkó a gyanú szerint Katarhoz hasonlóan titokban, kenőpénzek és nagy értékű ajándékok átadásával befolyásolta az Európai Parlament döntéshozatalát az országot érintő ügyekben

– emlékeztettek.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió az internetes oldalán közölte: a marokkói kihallgatásokhoz az vezetett, hogy Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselőnek a feleségével és lányával folytatott telefonbeszélgetései arra engedtek következtetni, hogy ajándékokat fogadott el egy marokkói diplomatától, aki jelenleg varsói nagykövetként szolgál. A két férfi évek óta ismerte egymást – írták. 

Az EP Marokkóért felelős albizottságának korábbi elnöke, Panzeri otthonában hatszázezer eurót foglaltak le 2022 decemberében – emlékeztettek.

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint élettársát, az olasz Francesco Giorgit és Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Panzeri korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Marc Tarabella belga EP-képviselőnek a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért.

 

Borítókép: 2018. november 20-án az Európai Parlament brüsszeli épületében készített kép Pier Antonio Panzeri olasz szocialista képviselőről, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnökéről (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.