Megkezdte amerikai pénzgyűjtő körútját Volodimir Zelenszkij

Az biztos, hogy már nem tér haza üres kézzel az ukrán elnök.

2023. 12. 12. 7:04
ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2023. december 1. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valakinek tetszik, amit most a Capitoliumban töténik, az csak Vlagyimir Putyin és a beteg társasága lehet – fogalmazott Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök washingtoni pénzgyűjtő körútja első állomásán védelmi tisztviselők és a National Defense University hallgatói előtt mondott beszédet. 

Az ukránok nem adták és nem is fogják feladni. Tudjuk, mit kell tennünk. Számíthatnak Ukrajnára. Reméljük, hogy mi is számíthatunk önökre

– hangsúlyozta Zelenszkij. Az ukrán elnök helyi idő szerint kedden a Fehér Házba és a kongresszusba is el fog látogatni, ahol célja, hogy meggyőzze az amerikai törvényhozókat Ukrajna további pénzügyi és katonai támogatásáról.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt héten az amerikai szenátus blokkolta Joe Biden 106 milliárd dollárról szóló, többek közt Izraelnek és Ukrajnának szánt gyorssegélyét. Ez az utolsó hét, mielőtt a kongresszus ünnepi szünetre vonul, Ukrajna szempontjából pedig kiemelten fontos lenne, hogy még ez előtt elfogadják a további támogatást. 

Lindsey Graham republikánus szenátor vasárnapi nyilatkozata szerint még messze állnak a kétpárti megoldástól, reményei szerint valamikor jövő év elején érhetik ezt el. 

Lloyd Austin védelmi miniszter Zelenszkij látogatásának alkalmával aláhúzta: Washington elkötelezettsége Kijev iránt megingathatatlan és a háború támogatása kulcsfontosságú az Egyesült Államok, valamint szövetségesei biztosángának garantálása szempontjából. 

 

Nem megy haza üres kézzel

Akárhogyan is dönt a szenátus, egy biztos, Zelenszkij már nem megy haza üres kézzel. Hétfőn az ukrán elnök a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójával, Kristalina Georgieva-val találkozott, aki elmondta: az IMF igazgatótanácsa jóváhagyta további 900 millió dollár folyosítását Kijev számára a 15,6 milliárd dolláros hitelprogramból. Georgieva szerint Ukrajna gazdasága ellenállónak bizonyult Oroszország 2022. februári inváziója és az azzal járó hatalmas társadalmi és gazdasági költségek ellenére.

Ami a jövőt illeti, bár a fellendülés várhatóan folytatódik, a kilátások jelentős kockázatokat hordoznak, amelyek főként a háborúval kapcsolatos kivételesen nagyfokú bizonytalanságból erednek

 – fogalmazott Georgieva.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.