Megszavazta az ENSZ a Magyarország által kezdeményezett határozatot

Szijjártó Péter közölte, olyan határozatot terjesztettek elő, amely a migráció egyik kiváltó okát orvosolná.

Forrás: MTI2023. 12. 21. 11:09
SZIJJÁRTÓ Péter; BLANÁR, Juraj
Budapest, 2023. december 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Juraj Blanár szlovák külügy- és Európa-ügyi miniszterrel a tárgyalásuk után Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. december 20-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ közgyűlése egyhangúlag elfogadta azt a Magyarország által kezdeményezett határozatot, amelynek célja az egészségügyi intézmények ivóvízellátásának, szanitációjának és higiéniájának javítása – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán. Szijjártó Péter azt írta:

Régóta mondjuk, hogy Magyarország kész kivenni a részét a vízzel kapcsolatos globális kihívások megoldásából, ezek ugyanis súlyos kockázatokat rejtenek, amelyek könnyen újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek.

A magyar határozati javaslat most globálisan is egy lépés lehet azon megrázó jelenség felszámolása felé, hogy világszerte minden ötödik egészségügyi intézményben nincs tiszta ivóvíz és megfelelő higiéniai szolgáltatás – közölte a tárcavezető, hozzáfűzve, ez 1,7 milliárd embert érint globálisan, legsúlyosabban a fejlődő országokat. „Mi nagyon sokat invesztáltunk abba, hogy a magyar vízipari, vízkezelési technológiák a lehető legfejlettebbek legyenek, így nyugodtan kimondhatjuk, hogy vízipar és víztechnológia tekintetében Magyarország a világ abszolút élvonalába tartozik” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Hozzátette: erre alapozva most vezető szerepet tudtak vállalni az ENSZ-ben, és olyan határozatot állítottak össze, amelyhez 54 tagállam csatlakozott társszerzőként a világ minden pontjáról, ami egyértelmű elismerése a magyar törekvésnek. Ez olyan nemzetközi erőfeszítés, amelynek Magyarország áll az élén, hiszen „az első ENSZ-közgyűlési határozatot sikerült elfogadtatnunk a témában” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.