Botrány és magyarellenesség a román parlamentben + videó

Ismét elszabadultak az indulatok, rárontottak az RMDSZ frakciójára.

Botrány a román parlamentben (Fotó: Facebook/Miklós Zoltán) Forrás: Facebook/Miklós Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeressé váltak a botrányos jelenetek és a magyarellenes kirohanások a román parlamentben. Legutóbb szerda este, a jövő évi költségvetés vitáján szabadultak el az indulatok. Az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több képviselője és szenátora rontott rá a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójára.

 Tánczos Barna RMDSZ-szenátor az eset kapcsán elmondta: a parlamentben lassan nem lehet cirkusz nélkül vitát generálni.

Nem lehet megvitatni valamit anélkül, hogy ne üvöltenék, hogy áruló vagy, hogy Erdély román föld, hogy ki a magyarokkal az országból. A költségvetési vitán ezt kiabálták addig, amíg én a mikrofonnál elmondtam az RMDSZ álláspontját

– idézte a Maszol erdélyi portál a politikust.

Miklós Zoltán RMDSZ-képviselő szerint az AUR botrányos szintre süllyesztette a parlamenti munkát. – Míg kormányon voltunk, magyar településeink fejlődtek, sikerült olyan megvalósításokat elérnünk, amiket korábban akadályoztak a román pártok. Most, ellenzékben sem hátrálunk meg, megvédjük a magyar érdeket még akkor is, ha ez számunkra lealacsonyító balkanizmusba torkollik – fogalmazott a politikus.

Pászkán Zsolt politikai elemző szerint nem az RMDSZ-nek, hanem az egész magyar közösségnek szólnak azok a gyalázkodások, amelyeket az utóbbi időszakban az AUR képviselői, szenátorai vagy Diana Sososaca részéről hallunk a parlamentben.

A Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője úgy látja, „ezek a figurák a politikát valóságshowként néző szavazók figyelméért küzdenek, ami egyre durvább és veszélyesebb eszközöket követel meg”.

Legutóbb a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából szervezett parlamenti ülés torkollott botrányba. Akkor Diana Sosoaca, az S. O. S. Romania párt politikusa volt a főszerepben, aki igyekezett megzavarni Turos Lórándnak, az RMDSZ szenátorának felszólalását. – Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! – ordította Sosoaca.

Borítókép: Botrány a román parlamentben (Fotó: Facebook/Miklós Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.