Bolgár szakértő: Zelenszkij egyre idegesebb

Boján Csukov szerint már nem várják az ukrán elnököt a „demokratikus világ” parlamentjeiben és konferenciáin.

2023. 12. 01. 5:05
ZELENSZKIJ, Volodimir; RINKEVICS, Edgars
Kijev, 2023. november 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Edgars Rinkevics lett elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Kijevben 2023. november 24-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boján Csukov bolgár geopolitikai szakértő legújabb értekezésében az ukrajnai háborúról írt. „Az orosz–ukrán háború befejezte első szakaszát és belépett a másodikba. Az USA katonai Schengenre vágyik. A következő kétségbeesett kísérlet lesz az amerikai hegemónia újraélesztésére. Az első fázisban Ukrajna száraz tűzifaként elégett” – fogalmazott tanulmányában. Szerdai közösségi oldalán tett bejegyzésében, amelyet átvett a két legolvasottabb hírportál, az Epicenter.bg és a Pik.bg a következőket írta:

Rossz emberek akarják megmérgezni Budanov, a GUR (Ukrajna katonai hírszerzése) főnökének feleségét, Zaluzsnij asszisztensét pedig közvetlenül a születésnapján robbantották fel gránáttal. A GUR és a SZBU (Ukrajna kémelhárítása) közötti kapcsolat drámai. A GUR mögött már régóta a CIA áll, az SZBU lojális Zelenszkijhez.

 

Félreismerték a nyugati szakértők Oroszországot

Csukov felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna drámai események elé néz: „emlékezzünk külföldi és euroatlanti elemzőink egy évvel ezelőtti elemzéseire. Akkoriban mindenki a kórusban azt állította, hogy Oroszországnak vége. Az orosz hadsereg vereséget szenved, a Kreml pedig következő héten kapitulál. Az Oroszországi Föderáció össze fog omlani, Putyin már halott, és helyette a televíziós csatornákon legalább három hasonmását látjuk. Vagy Vlagyimir Vlagyimirovics súlyosan beteg, és a halála feltartóztatatlanul közeleg. Most pedig kiderült, hogy Putyin a közelgő, 2024 elején esedékes elnökválasztásra készül” – fogalmazott. A szakértő felidézte továbbá az ukrajnai háború nagyobb eseményeit is: „emlékezzenek arra, hogyan tárta fel a demokratikus sajtó az orosz hadsereg vérengzéseit Bucsában. Hogyan öltek meg civileket az oroszok egy rakétával Kramatorszkban. És mi derült ki? Bucsa egy ügyetlen hamisítvány” – magyarázta.

Az Orosz Föderáció nem omlott össze. Az orosz hadiipar hétszer több lőszert gyárt, mint a Nyugat kollektíven, és folyamatosan meglepetéseket okoz az új fegyvereivel. Nyugat-Európa egymillió lőszert ígért Zelenszkijnek ez év végéig. Eddig a megígértnek csupán 30 százalékát szállították le! [Lloyd] Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere pedig azt kérte, hogy vonják ki az amerikai Abrams tankokat Ukrajnából, és helyettesítsék őket német Leopardokkal. Ravasz húzás! Az amerikaiaké már nem fognak égni, csak a németeké

– vélekedett Csukov.

 

Zelenszkij előtt csupán két út maradt

A bolgár szakértő szerint az ukrajnai háború már a második felvonásnál tart, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „egyre idegesebb”. Hozzátette: Már nem akarják őt a „demokratikus világ” parlamentjeiben és konferenciáin vendégszerepeltetni. A lengyelek is kiszerettek belőle. Csukov szerint az ukrán elnöknek két lehetősége maradt: vagy áldozattá válik, vagy eszközként fenntartják – tekintettel arra, hogy „túl sokat fektettek bele” és „tisztességtelenül sokat tud”. „Valami olyasmi lehetne, mint egy Szakasvili-változat” – írta, utalva Grúzia volt elnökére. Csukov azonban úgy látja, Zelenszkijnek viselnie kell majd politikája következményeit, és kizártnak tartja, hogy a háborút követően egyszerűen csak hajókázzon újonnan vásárolt drága jachtjain tengereken és óceánokon át.

Az orosz belpolitikára is kitért elemzésében a bolgár a professzor:

Putyinnak szintén vannak problémái Oroszországban. De látható, hogy szisztematikusan igyekszik rendbe tenni saját háza táját. Pofon vágott néhány oligarchát és izgága magas rangú tisztviselőt. A Smers (Halál a kémekre) nevű különleges katonai titkosszolgálat egy változatával próbálkozik a Krímben, ami eddig meghozza az eredményeket. Bebörtönözte a korrupt embereket, harcolt a volt szovjet tagköztársaságokból származó illegális vendégmunkások ellen. Ennek ellenére álhazafiak és a nyílt szélhámosok próbálják körbejárni őt, de sikertelenül, aki kényelmetlenné válik számára, azt elküldi a világ másik végére tanácsadónak – például Javier Mileihez, Argentína új elnökéhez, privatizációs kérdések szakértőjeként, ami teljes tragikomédia a szegény argentinoknak.

Csukov úgy látja, az amerikaiak a „Putyinnal vívott csata” terhét az európaiakra hárítják: Németország viseli a pénzügyi költségeket és a fegyverszállítást, a románoknak kell fogadniuk az F–16-osokat, amelyeket az orosz Sz–500-as és Sz–400-as rakétarendszerek ellen indítanak, Moldovát az ukrán hadsereg maradványaival együtt a Dnyeszteren túli drámába taszítják. Hozzátette: a balti országok olyanok, mint az úttörők, „mindig készen állnak” Putyin ellen harcolni.

A lengyelek megérezték, hogy forró a pite, és furcsa mozdulatokba kezdtek

– vélekedett Varsó Ukrajna-politikájáról.

 

„Az alkalmazkodás a bolgár elit alapelve”

A biztonsági szakértő nem kímélte a mai bolgár politikai elitet sem. „A mi vezetőink egyre jobban belemerülnek a konfliktusba, de gyermekeink, unokáink jövőjének rovására, hiszen egy geopolitikai összecsapásban közvetetten tett lépéseik megkérdőjelezik hazánk területi épségét. A bolgár intézményekben folyamatos a teljes leépülés és a gyarmati közigazgatás őszinte antiszelekciója. Nem lesz messze a nap, amikor eltörik alattunk az ág. Akkor a mai semmittevők közül sokan megpróbálnak majd elbújni a közharag elől. Vagy azt fogják mondani, hogy valójában nem ők voltak a hibásak. Az uralkodó nézetek szerinti szolgai alkalmazkodás, a mimika, helyezkedés a bolgár politikai elit alapelve. Az elvtelenség elve” – fogalmazott.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.