Szakértő: Ami a Közel-Keleten történik, Washingtonnak kedvez

– A palesztinok és a zsidók is csak alágyújtós száraz ágak, amelyeket máglyára dobnak – fogalmazott Boján Csukov.

2023. 10. 15. 9:29
Gáza, 2023. október 13. Palesztinok menekülnek Gáza északi részébõl 2023. október 13-án. Izrael felszólította az övezet északi részén élõket, köztük Gázaváros lakóit, mintegy 1,1 millió embert, hogy huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülniük, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtõznek és emiatt az izraeli hadsereg jelentõs hadmûveleteket kíván végrehajtani a következõ napokban.. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minél több az idő, annál több megválaszolatlan kérdés jelenik meg – mondta Boján Csukov bolgár nemzetközi elemző a Bolgár Nemzeti Rádiónak pénteken a közel-keleti események kapcsán. – Számomra személy szerint ez a második kiadása a nagyszerű játéknak, amelyben globális tényezők is szerepet játszanak. Ebben az egész történetben a palesztinok és a zsidók is csak alágyújtós száraz ágak, amelyeket máglyára kell dobni. Itt a dráma ugyanaz a palesztinoknak és a zsidóknak egyaránt – véli a Közel-Kelet-szakértő.

Az elemző határozottan állítja, hogy a Moszad (izraeli titkosszolgálat) nem aludhatta át mindezt. Elmondása szerint a határon elhelyezett technika tökéletes és hihetetlenül precíz. Az események során hekkertámadás történt, ami miatt az elektronika blokkolt. Ráadásul a Hamász támadása során a térségben megszűnt a mobilkapcsolat – hangsúlyozta a Horizont for You című műsornak adott interjúban, és kifejtette:

A mobilkapcsolat csak úgy szüntethető meg, ha a közelben vannak erős rádióelektronikai hadiállomások. Ha megnézzük, hol vannak a legközelebbi ilyen állomások, amelyek esetleg hatással lehetnek, akkor Ciprus szigetén van ilyen, brit szektor. Személyes hipotetikus elméletem az Izraelben zajló eseményekről az, hogy a brit teát egy amerikai teáscsészében figyeljük meg, török shekerrel édesítve.

Szerinte az események a fenti országoknak kedveztek leginkább. – Sok bizonyíték van arra, hogy a Gázai övezetben a támadást egy kivételes szellemi kapacitással rendelkező titkosszolgálati központ hajtotta végre – tette hozzá Boján Csukov. Kategorikusan vallja, hogy ami jelenleg a Közel-Keleten történik, az hosszú távon újraosztja a befolyási övezeteket.

– Ami történik, az Joe Biden és az Egyesült Államokban hatalmon lévők javát szolgálja, mert lojalitást és aggodalmat mutathat az izraeli zsidók iránt, és ily módon vonzza az Egyesült Államok a teljes zsidó lobbit, hogy álljon mögötte. Ami Izraelben történik, az összefügg azzal, ami Hegyi-Karabahban történik, és közvetlenül kapcsolódik a hírhedt Baltic Connector gázvezetékhez is. Várhatóan Észak-Európában is romlik a helyzet, ahol a kalinyingrádi enkláve célponttá válik, a Finn-öböl blokádja után bekövetkező bonyodalmakkal együtt, ahol az oroszok már tenger felől sem tudnak majd semmit beszerezni – magyarázta a szakértő.

Az elemző a nyugat-európai nagyszámú muszlim közösségről a következőket mondta:

Az izraeli eseményekkel Európa területén indirekt összecsapások törhetnek ki a muszlimok és a rendfenntartók között. Ami Izraelben történik, az olyan, mint egy kézigránát egy vasútállomás várótermében – mindenkit érint, aki bent van. Véleményem szerint ebben a tervben az izraeli és a gázai övezeti események még fontosabbak, mint az Ukrajnában zajló események.

Boján Csukov nem számít arra, hogy ebben az irányban bármi komolyabb történjen a bolgár parlamentben. – A parlamenten belüli szavazásról nem a parlamentben döntenek, nem a pártvezetők hozzák meg a döntéseket, hanem külső tényezők hozzák meg ezeket, akiknek nagyon hátrányos lenne, hogy Bulgáriában kormányváltás történne. Jelenleg a bolgár államiság összeomlása folyik, ami nagyon kényelmes a globális tényezőknek, mert Bulgária egy egyszerű gyurmává válik, amit tetszés szerint lehet alakítani – tette hozzá.

Borítókép: Palesztinok menekülnek Gáza északi részéből 2023. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.