Antiszemita támadásokra készülnek Európa nagyvárosaiban + videók

Az elmúlt napokban elképesztő jeleneteknek lehettek szemtanúi az európai nagyvárosok. Egy héttel ezelőtt robbant ki az izraeli háború, azt követően, hogy a közel-keleti országot megtámadta a Hamász palesztin terrorszervezet. London, Madrid, Brüsszel, Athén, Berlin, Párizs – csak néhány az európai fővárosok közül, ahol hatalmas tüntetések zajlottak az egy hete tartó háború miatt.

2023. 10. 14. 11:59
null
Athén, 2023. október 12. Résztvevõk az athéni parlament elõtt rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, legalább 1300 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1300 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz Fotó: Jánisz Koleszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha több európai nagyvárosban betiltották a palesztinbarát tüntetéseket a közrendre hivatkozva, miután a Hamász gázai övezeti palesztin terrorszervezet megtámadta Izraelt, sorra vonulnak az utcákra a tüntetők, hogy az arab közösség mellett szólaljanak fel. A megmozdulások azonban nem mindig békések, gyakran trágár szavakkal illetik a zsidó közösségeket, és a tüntetések nem ritkán erőszakos atrocitásokkal járnak. A közösségi oldalakra már temérdek videófelvételt feltöltöttek a felhasználók, köztük olyanokat is, amelyeken az erőszakos jeleneteket örökítették meg. A hétvégére is tüntetők ezreit várják a szervezők Európa-szerte.

 

Keményen fellépnek a brit hatóságok

Várhatóan több ezren vonulnak fel London utcáin szombaton egy palesztinbarát tüntetésen. A brit hatóságok azonban közölték, akik a kijelölt útvonalról letérnek, azokat letartóztatják. Szintén bűncseleményként fogják kezelni a Hamász vagy más tiltott szervezetek zászlóinak lengetését. A The Independent brit napilap értesülései szerint több mint ezer rendőr fogja felügyelni a megmozdulást, amely a tervek szerint helyi idő szerint délben kezdődik, majd délután három órakor ér véget.

Jonathan Hall KC ügyvéd a BBC brit közszolgálati médiának figyelmeztetett, az elmúlt napokban lezajlott tüntetéseken többször elhangzottak olyan beszédek, amelyekben a terrorizmus dicsőítéséről volt szó.

Laurence Taylor, a rendőrség munkatársa elmondta, a szervezőkkel szorosan együttműködnek. Hozzátette: joguk van az embereknek tiltakozni, de erőszakra buzdítani nincs – ahogyan gyűlöletkeltésre, bűncselekmények elkövetésére sincs. A The Independent kiemelte, önmagában a palesztin zászló birtoklása és lengetése nem törvénybe ütköző. A megmozdulások szervezői szerint a napokban lezajlott felvonulásokon mintegy százezren vettek részt.

Résztvevők a Párizsban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Hasonló álláspont uralkodik egyébként Észak-Írország esetében is, amelynek nacionalista és republikánus beállítottságú lakosai és politikusai hagyományosan a palesztin küzdelem támogatói. 

A Sinn Féin baloldali párt elnöke, Mary Lou McDonald korábban kiemelte, az izraeli kormány évek óta megsérti a nemzetközi jogot azáltal, hogy megtagadja a palesztinoktól az önrendelkezési jogot, így a konfliktus kirobbanása egyáltalán nem volt váratlan. A politikus ugyanakkor elítélte a Hamász erőszakos cselekedeteit, ám hasonlóan vélekedik a Gázai övezet izraeli bombázásáról is.

@milossvrcek ⚡️Islamské pochody v Európe. Masové demonštrácie pro-Hamas v Londýne, Berlíne, Viedni, Bruseli, Marseille, Amsterdame, Rotterdame, Birminghame, Miláne a mnohých ďalších európskych mestách. Strety a zatýkanie v Nemecku, Rakúsku a Francúzsku. Nerozlišujúce a nekontrolované prisťahovalectvo prinieslo temné časy do nášho domova. #europe #eu #migration #migrant #movieclips #stopwar #peaceandlove #slovakia #slovakia_tiktokers #slovakia🇸🇰 #slovensko #slovensko🇸🇰 #milossvrcek #slovakiatiktok #czechia #germany #france #italy #austria #hungary ♬ original sound - MILOŠ SVRČEK

 

Antiszemita támadások Madridban

Miközben múlt szombaton a Hamász megindította támadását Izrael ellen, az európai zsidó közösségek szinte azonnal veszélybe kerültek. A Euronews hírportál arról számolt be, hogy egy madridi zsinagógát már múlt héten támadás ért: „Szabad Palesztina” – írták fel az elkövetők az épület falára, a felirat mellé egy áthúzott Dávid-csillag is került. A spanyol hatóságok további támadásoktól tartva megerősítették a zsidó közösségek és intézményeik védelmét, emellett a belügyminisztérium a terrorellenes riasztást is négyesről ötös fokozatra emelte.

Spanyolországban szintén a baloldali pártok azok, amelyek palesztinbarát megmozdulásokra hívják az embereket. A Pablo Iglesias vezette Podemos a palesztin–izraeli konfliktust a megszállás és az apartheid eredményének nevezte, a konfliktus megoldásának egyik legfőbb eleme pedig a palesztin nép önrendelkezési jogának tiszteletben tartása.

 

Francia rendőrök lepik el az utcákat a késes támadás után

Nagy a készültség Franciaországban is, miután pénteken egy arras-i gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt és másik két embert megsebesített, a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök pedig arról számolt be, az országban egy másik támadást is meghiúsítottak a hatóságok. A The National angol napilap közlése szerint több ezer rendőr lepi el a francia városokat, egy héttel az izraeli háború kitörése után újabb felvonulásokra számítanak a hatóságok.

A Jean-Luc Mélenchon volt európai parlamenti képviselő által alapított Engedetlen Franciaország radikális baloldali mozgalom nem volt hajlandó elítélni a Hamász akcióját.

Mélenchon felszólította a francia kormányt, hogy szorgalmazza a tűzszünetet a két fél között. A mozgalom képviselői kijelentették, álláspontjuk párhuzamot von „a Hamász által vezetett palesztin erők fegyveres offenzívája” és „Izrael gázai, ciszjordániai és jeruzsálemi megszállási politikájának fokozódása” között.

 

Athén: európai felelősség az izraeli háborúban?

Körülbelül 1500-an vettek részt pénteken az Athénban megtartott palesztinbarát felvonuláson, amelyen a résztvevők elítélték Izrael válaszcsapásait – számolt be szombaton a Kathimerini görög hírportál. Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter és a „Demokrácia Európában Mozgalom 2025” főtitkára az izraeli kormány palesztinokkal szembeni intézkedéseit – általánosságban – „apartheid rezsimnek” nevezte, és Európa felelősségét emelte ki, amely évtizedekig szemet hunyt e bűncselekmények felett.

Borítókép: Résztvevők az athéni parlament előtt rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.