„Megvezettek minket, nem arra szavaztunk, hogy elrontsuk a jószomszédi viszonyt”

Bojko Boriszov volt bolgár kormányfő magyarázkodik a tranzitgázra kivetett adó miatt, amely hazánkat is érinti.

2023. 10. 21. 12:34
BORISZOV, Bojko
Szófia, 2023. április 5. Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) párt vezetõje szófiai sajtóértekezletén 2023. április 5-én, három nappal az elõrehozott bolgár parlamenti választások után. A legtöbb szavazatot GERB nyerte el. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bojko Boriszov a jelenlegi neoliberális kormányt kívülről támogató jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke péntek késő délután többszáz támogatójának beszélt Ruszéban a Bulgária által a tranzitgázra kivetett adóval kapcsolatos botrányról. Mint ismeretes a bolgár állami közlönyben közzétett változtatások értelmében Bulgária húsz leva (tíz eurónyi) külön díjat számít fel az országán keresztül az európai országokba szállított orosz gáz minden megawattórája után.

Ez a döntés leginkább Magyarországot, Szerbiát és Ausztriát érinti, és heves felháborodást váltott ki részükről.

Boriszov magyarázkodni kényszerült, miután a Pik hírportál kiderítette és a megszerzett dokumentumokkal bizonyította, hogy bár az ötlet Aszen Vaszilevtől, a jelenlegi regnáló neoliberális kormány pénzügyminiszterétől származik, maga a javaslat Deljan Peevszki, a török liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) párt társelnöke és Bojko Boriszov aláírásával került a parlamentbe, amelyet a kormányon lévő Folytatjuk a változást, illetve a GERB és a DPSZ parlamenti képviselői megszavazták. A skandalum hatására Boriszov ruszei szimpatizánsai előtt elmondta, hogy miért robbant ki a botrány, egyben kötelezte a frakcióvezetőjét, Desziszlava Atanaszovát hogy gondosan kísérje figyelemmel az összes törvénymódosítási javaslatot, amelyet első és második olvasatban tettek közzé a parlamentben.

Mi túlzottan bízva egymásban az első és második olvasat között átnyomtunk egy szöveget a gázról, amivel összevesztünk az összes szomszédunkkal. Megállapodtunk, hogy felemeljük a Gazprom felé a tranzitgáz árát az orosz gázra vonatkozó szankciókkal összhangban. Nem abban állapodtunk meg, hogy elrontjuk a jószomszédi viszonyt Törökországgal, Szerbiával, Magyarországgal, Szlovákiával, Ausztriával, mert a felsorolt országok közül kettőtől közvetlenül függ schengeni tagságunk, de függhet Magyarországtól, Ausztriától és Szlovákiától is, mert tudom hogyan működnek a Visegrádi négyek

– magyarázkodott a GERB elnöke.

„Boriszov magyarázza el barátjának, Orbán Viktornak, miért emelte fel a gáz árát és miért tette keresztbe schengeni tagságunkat. Nos, eljött az ideje, hogy személyesen elmagyarázza barátainak, Orbánnak és Vucsicsnak, hogy ő maga miért írta alá az új tranzitadót az orosz gázra, ráadásul a téli időszak előtt. Becsapták, nem tudta mit ír alá? Ugyan már! Bojko, mondd el az igazat, legalább egyszer az életben. Miért írtad alá? És ne mondd, hogy Aszen Vaszilev a bűnös. Az ő aláírása nem szerepel a törvény szövege alatt. A tiéd pedig ott van, ami keresztbe teszi nekünk Schengent” – írta Kornelia Ninova, az ellenzéki szocialista párt elnöke.

Egyelőre nincs hír arról, hogy mikor kerül a parlament elé a törvény és mikor tárgyalják újra. Annyi bizonyos, hogy most szünetel a parlament működése az október 29-i helyhatósági választások miatt, de adott esetben összehívható rendkívül ülés. Úgy tűnik, hogy Bojko Boriszovban, a legnagyobb parlamenti párt elnökében megvan a jó szándék a jószomszédi viszony javítására és ebben pártjának a többi ellenzéki párttal együtt megvan hozzá a parlamenti többség is.

Borítókép: Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.