Amerikai utasításra robbantották fel a több évszázados bolgár–magyar barátságot

Súlyos belpolitikai válságot okozhat Szófiában a hazánkba irányuló gázra kivetett különadó.

2023. 10. 21. 6:59
ORBÁN Viktor; RADEV, Rumen
Budapest, 2023. szeptember 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j) fogadja Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel azután, hogy Bulgária különadót vezetett be a területén áthaladó, Magyarországra is irányuló orosz gázra, főleg, hogy közben október 19-én mindkét országban megemlékeztek a bolgár–magyar barátság napjáról, a Belgrád és Budapest által beígért közös demars Szófia ellen tovább élezte az ellentéteket az államfő és a miniszterelnök és a jobboldali és neoliberális sajtóorgánumok között. Rumen Radev elnök élesen kritizálta a neoliberális Denkov-kormányt, amiért már nem csak az országon belül, hanem kívül is lábbal tapossa az európai normákat, a már megkötött szerződéseket, és beavatkozik más országok szuverén döntéseibe.

Ezt is jól kitalálták. Milyen európai szolidaritásról és európai integrációról beszélnek a kormányon lévők, amikor egy olyan országot támadnak meg, amely az EU tagállama, szövetségese és partnere a NATO-ban és az EU-ban? Egy olyan országot, amellyel mi erős, mély kulturális és történelmi kapcsolatokkal rendelkezünk, és amely az egyik fő befektető hazánkban

– kommentálta Radev, és rámutatott, hogy Szerbia is a magyarokhoz hasonlóan érintett az ügyben.

„Nem akarom azt hinni, hogy ez a kormányzat  nem veszi észre, hogy ezen a két országon megy keresztül a közlekedésünk és az Európával való kommunikációnk” – tette hozzá. Nyikolaj Denkov miniszterelnök tiranai látogatása során reagált Rumen Radev elnök bírálatára, valamint Magyarország és Szerbia éles reakciójára a területükön áthaladó orosz gáz tranzitdíjának bevezetésével kapcsolatban.

A kormányfő szerint Szerbia és Magyarország közös reakciója mögött az oroszok állnak. A két ország közös nyilatkozattal állt elő, amellyel ellenzik a döntést, de Denkov biztosította, hogy az védi a bolgár érdekeket.

„Érdekes volt megjegyezni, hogy pontosan honnan beszélt a magyar miniszter, ennek megfelelően el lehet gondolkodni azon, hogy van-e más érdek. Mint mondtam, mi a bolgár érdeket védjük” – mondta a kormányfő, utalva arra, hogy a magyar válaszreakció Kínából érkezett, ahol a magyar kormánydelegáció részt vett a harmadik alkalommal megrendezett Egy öv, egy út fórumon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingből nyilatkozott, ahol többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök is találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Egyrészt olyan bevételekről van szó, amelyek bekerülhetnek a költségvetésbe. Másrészt ez egy elég jó lehetőség valódi verseny megteremtésére, hogy a vezetékes gáz versenyezzen a cseppfolyósított gázzal

– tette hozzá Denkov.

 

Elszigetelődhet Bulgária?

Az Amerika Bulgáriáért támogatását élvező neoliberális Mediapool.bg hírportál szerint Magyarország erős embere, Orbán Viktor előtt két lehetőség áll a bolgár gázáremelésről szóló döntés megtámadására: először uniós szinten akár az Európai Bizottságon (EB), akár az Európai Bíróságon, akár mindkettőn keresztül. Másodszor, keményebb megközelítést alkalmazhatna, és közvetlen nyomást gyakorolhatna Bulgáriára azáltal, hogy meggátolja a balkáni ország schengeni övezethez való csatlakozását, amelyről idén decemberben szavaznak a tagállamok.

Az Epicenter hírportál szerint – amely a ficói utat követő bolgár szocialisták nem hivatalos szócsöve – éles hangon kritizálta a Denkov-kormányt. „Szerbia és Magyarország dühös reakciója az orosz gáz Bulgárián keresztül történő tranzitdíjemelése nem sok jót ígér hazánknak, leginkább a teljes nemzetközi elszigeteltséget hozhatja el”.

A lap úgy véli, hogy a belső botrányokkal együtt a Folytatjuk a változást párt kormányzása máris helyrehozhatatlan károkat okoz Bulgáriának hazai és nemzetközi viszonylatban, ráadásul egy rendkívül kritikus időszakban. Bulgária az elmúlt fél évszázadban soha nem volt ennyire egyedül, félreértve, elutasítva és megalázva, mint most a jelenlegi kormányzás alatt – véli a lap.

 

Amerikai utasításra robbantották fel a több évszázados bolgár–magyar barátságot

Hasonlóan éles hangot ütött meg Georgi Markov, a hazánkban élő egykori alkotmánybíró, a jobbközép GERB korábbi parlamenti képviselője. A Pik.bg hírportálban megemlékezett a bolgár–magyar barátság napjáról, amelyben megemlítette Orbán Viktor és Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök személyes jó kapcsolatait, kijelentve, hogy Bojko Boriszov kormányzása idején soha nem születhetett volna hasonló döntés. Úgy véli, hogy a

a több évszázados bolgár–magyar barátságot amerikai utasításra Bulgária nem bombával, hanem törvénnyel robbantotta fel, anélkül, hogy egyeztetett volna a magyar vagy szerb miniszterelnökkel, ahogy a politikai és az emberi etikett ezt megkívánja.

Soros György és Joe Biden amerikai elnök büntetni akarja Orbán Viktort a gázvezeték csapjának elzárásával, így akarják őt eltávolítani a hatalomból.

Markov cikkében feltette a kérdést, amelyet a végén maga válaszolt meg. Kapott-e Nyikolaj Denkov kormányfő felhatalmazást arra, hogy tönkretegye az államközi kapcsolatokat, egymás ellen uszítsa az EU tagállamait és baráti népeit? Kapott-e a felhatalmazást a bolgár néptől arra, hogy Majdant játsszon a magyarokkal és Orbán Viktorral, akit közel hárommillió szavazattal választottak meg? Felmérések szerint a magyar miniszterelnök a legnépszerűbb külföldi politikus Bulgáriában. „Hát nem! Sorostól kapott felhatalmazást, aki az amerikai Demokrata pártot finanszírozza” – tette hozzá cikkében.

Utóiratában Markov megemlékezett arról, hogy a tavaly decemberi uniós találkozó után Orbán Viktor a következőket nyilatkozta a bolgár médiának: nem igazságos, hogy nem vagytok tagjai a schengeni övezetnek. Várunk benneteket, és még sok minden vár ránk. 

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt a karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.