Amerikai nyomásra büntetné Magyarországot Bulgária

Szijjártó Péter leszögezte, elfogadhatatlan, hogy egy másik EU-tagállam veszélyeztesse partnerének földgázellátását.

2023. 10. 14. 14:59
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Swiss Krono Kft. beruházásának bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. október 3-án. Eszerint a svájci tulajdonú faipari cég új, rétegeltlemez gyártására szolgáló egységet épít kilencmilliárd forint értékben, amelyhez az állam egymilliárd forint támogatást nyújt, így segítve kilencven új munkahely létrehozását. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a magyar sajtó is beszámolt róla, Szijjártó Péter a pénteki moszkvai látogatása során élesen bírálta Bulgáriát, amiért kihirdetésre vár egy olyan törvény, amely lényegesen megdrágítaná a Magyarországra tartó gázszállításokat, sőt külügyminiszterünk szerint nem zárható ki a Bulgárián áthaladó gázszállítás esetleges leállása is.

A bolgár parlament első olvasatban két hete elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megawattóránként 10,2 eurós extra adóval sújtaná a Bulgárián keresztül történő orosz vezetékes gázszállítást Szerbia és Magyarország felé, ami tetemes többletköltséget okozna a magyar gazdaságnak.

Nyilvánvaló, hogy a törvényjavaslat amerikai nyomásra született. A javaslat kilátásba helyezte, hogy amennyiben a megemelt orosz tranzitdíjat nem fizetik be, akkor elzárják a gázcsapot. „Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Hogy egy európai uniós tagállam veszélyeztesse egy másik európai uniós tagállam földgázellátását, az egészen egyszerűen ellentétes az európai szolidaritással, az európai szabályokkal” – jelentett ki Moszkvában az Orosz energiahét nevű rendezvényen részt vevő Szijjártó Péter. Hozzátette: a magyar kormány az ügyben felvette a kapcsolatot a szerb és a bolgár politikai vezetőkkel.  

A törvénytervezetet egyelőre még nem hirdették ki, elfogadása viszont nagyon kockázatos lenne Bulgária számára, hiszen Magyarország meghiúsíthatja a balkáni ország legfőbb vágyát, a schengeni övezethez való csatlakozását.

Rumen Petkov, a korábbi Sztanisev-kormány egykori belügyminisztere, az ABV párt elnöke pénteken fogadta Szerbia szófiai nagykövetét. A szerb nagykövet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a gáz árának további anyagi terhei a társadalmi-gazdasági környezetre is hatással lesznek Szerbia és a térség általános energiabizonytalansága miatt.

Az Oroszországból érkező földgáz árát sújtó további pénzügyi terhekkel kapcsolatban a szerb féllel nem folytattak tárgyalásokat

– jegyezte meg Zseljko Jovics nagykövet.

„A tíz euró jövedéki adó bevezetése előtt Bulgária nem folytatta le a megfelelő tárgyalásokat, hogy tájékoztassa a többi országot a Bulgárián áthaladó gáztranzitútról. Szerbián kívül Görögország, Macedónia, Magyarország és Ausztria a mai napig nem tud erről” – mutatott rá Rumen Petkov. A volt miniszter megjegyezte, hogy a törvény szövege, amely megawattóránként tíz euró adót szabályoz az orosz gáz importjára vagy tranzitjára, ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel, azért a bolgár alkotmánybíróságon megtámadják.

A témában a jobboldali Pik hírportál interjút készített Georgi Markov egykori alkotmánybíróval, korábbi képviselővel, aki elmondta, nyilvánvaló, hogy amerikai diktátum alapján akarjuk büntetni Alekszandr Vucsicsot és Orbán Viktort, ráadásul Denkov miniszterelnök nem tájékoztatta őket, hogy szankcionáljuk őket.

Markov emlékeztetett rá, az Atlétikai Világbajnokság megnyitóján Orbán Viktor figyelmeztetett, hogy a gázvezeték felrobbantása egyenlő lenne egy Szerbia és Magyarország elleni háborúval. Mivel ezt nem tehetik meg a neoliberálisok, ezért elegánsabb megoldáshoz folyamodnak, elzárni a gázcsapot, ami atombombát jelentene a magyar gazdaság számára. Így akarják megbuktatni az Orbán-kormányt.

Más módszer nem jöhetett szóba. Ha Soros harmincezer embert vezényelne az utcára, Orbán Viktorért milliók mennének ki. A törvényjavaslat elfogadása esetén biztosan mondhatom, hogy Magyarország megvétózza országunk csatlakozását a schengeni övezethez. A Bidennek és Sorosnak tett szívesség után utunk Európába nem Belgrádon, hanem a Boszporuszon keresztül fog vezetni, ha Erdogan elnök úr átenged bennünket

– jegyezte meg Georgi Markov.

A bolgár Bnews.bg hírportál értesülése szerint óriási lyuk tátong a bolgár költségvetésben, ezért a neoliberális kabinet húsz százalékkal emelné a gázszállítások tranzitdíját. Amennyiben a bolgár parlament a törvénytervezetet jelen formájában elfogadja, jelentősen megterhelné a két ország hagyományosan jó viszonyát. Most a magyar diplomácia kezében van a konfliktus megoldásának a kulcsa, árgus szemekkel figyeli a bolgár politikai vezetés, hogyan reagál a magyar kormány a törvénytervezetre.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.