Túlélte az első bizalmatlansági szavazást a bolgár kormány

Georgi Markov, a hazánkban élő egykori alkotmánybíró: Az Orbán Viktorral is jó kapcsolatokat ápoló Bojko Boriszovnak kellene lennie az új miniszterelnöknek.

2023. 10. 13. 18:17
DENKOV, Nikolaj
Szófia, 2023. június 6. A liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) pártot képviselõ Nikolaj Denkov új bolgár miniszterelnök beiktatási ünnepségén a parlament szófiai üléstermében 2023. június 6-án. Április 2-án 2020 óta az ötödik parlamenti választást tartották Bulgáriában, és az itt a legtöbb szavazatot elérõ két erõ, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) és a mögötte végzõ PP május 22-én koalíciós kormány létrehozásáról és hatalommegosztásról állapodott meg, ennek értelmében az elsõ kilenc hónap után GERB jelöltje áll a kormány élére. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaszektor kudarca miatt a neoliberális bolgár kormány lemondását követelte a két oroszbarát párt, a Vazrazsdane és a bolgár szocialisták, illetve a Van ilyen nép párt. Az ellenzék 71 képviselője szavazott a bizalmatlanságra, 143-an ellene, tartózkodás nem volt. A legerősebb parlamenti párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 21 képviselője, köztük Bojko Boriszov volt miniszterelnök nem jelentek meg a szavazáson. Előrejelzések szerint a kormánybuktatásra semmi esély sem volt, mert a Bojko Boriszov vezette jobbközép GERB és a vele szövetségben lévő Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) és a török liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) pártok előre közölték:

bár folyamatosan élesen kritizálják a neoliberális kormány elmúlt 130 napjának tevékenységét, a jelenlegi kormány mellett teszik le voksukat, mert véleményük szerint a jelenlegi euroatlanti kötődésű kormányzásnak nincs alternatívája.

Nyikolaj Denkov miniszterelnök utólag kijelentette, hogy a bizalmatlansági érvek kitaláltak, és nincs bennük semmi értelmes, sem energetikai, sem gazdasági szempontból. Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, a bolgár történelem során egyetlen kormány bukott meg bizalmatlansági szavazással, mégpedig 2022 nyarán a neoliberális Petkov-kabinet. A múlt nyáron a GERB nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt, de azt megelőzően a Van ilyen nép párt kiválása a koalíciós kormányzásból tette lehetővé a kabinet menesztését. Azon a bizalmi szavazáson a DPSZ is a Petkov-kormány ellen szavazott.

Mivel a bizalmatlansági szavazás kudarca előre borítékolható volt, Georgi Markov, a hazánkban élő egykori alkotmánybíró és parlamenti képviselő a Pik hírportálnak nyilatkozta, hogy az igazi bizalmatlansági szavazás a helyhatósági választások napján, október 29-én lesz, amikor az emberek hangja, Isten hangja hallatni fogja magát és a GERB megnyeri a polgármesteri székek kétharmadát.

Akkor ennek a vegyésznek (Nyikolaj Denkov jelenlegi miniszterelnöknek) az európai hagyományoknak megfelelően be kell dobnia a törülközőt. Ma Szófia nem kék, hanem rózsaszín, mint Európa összes fővárosa a jobboldali Madridot kivéve. Ideiglenes menedéket jelentenek a Soros-civil szervezeteknek, a gender ideológiának és a migránsoknak. Ugyanakkor a GERB-nek csodálatosan válogatott polgármesterei vannak országszerte. A központi kormány komikus és szemünk láttára teszi tönkre Bulgáriát. A leköszönő Joe Biden-rezsim hangtalan gyarmata vagyunk

– mondta Markov.

Hozzátette: „Bojko Boriszovnak újból miniszterelnöknek kell lennie, azért hogy bejusson az ország a schengeni övezetbe. Boriszov meg tudja őrizni a határokat, jól jön ki Erdogannal, jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, jövő júliustól Magyarország az EU soros elnöke. A magyarok már bejelentették elnökségük első pontját, Románia schengeni csatlakozását. Ez normális dolog, mivel közel kétmillió magyar él Erdélyben. Ugyanakkor Európa 2024-ben éles jobbkanyart vesz, amely erőteljes és sokkoló lesz a neoliberális fekély számára”. Érvként felhozta, bár a hivatalos bolgár közmédia elhallgatja, hogy Marine Le Pen már első Franciaországban, az Alternatíva Németországért (AfD) második Németországban, Meloni és Salvini elsők Olaszországban, a jobboldal Ausztriában, Svédországban Belgiumban, Csehországban vezet.

Vasárnap Jarosław Kaczyński megveri a Tusk vezette Soros-koalíciót Lengyelországban. Lassan ébredezik az offshore Luxemburg is, megbuktatva a jelenlegi miniszterelnököt.

Mint már beszámoltunk róla, a bolgár szocialisták a jövő héten újabb képviselői aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy újabb bizalmi szavazást készítsenek elő. Amennyiben beválik Georgi Markov prognózisa, nehéz idők elé néz a jelenlegi neoliberális kormánykoalíció. 

Borítókép: A liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) pártot képviselő Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.