Bizalmatlansági szavazás lesz a bolgár parlamentben

Százharminc napos kormányzás után péntek délután a Denkov–Gabriel-kabinet szembenéz az első parlamenti bizalmatlansági szavazással.

2023. 10. 13. 12:33
DENKOV, Nikolaj
Szófia, 2023. június 6. A liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) pártot képviselõ Nikolaj Denkov új bolgár miniszterelnök beiktatási ünnepségén a parlament szófiai üléstermében 2023. június 6-án. Április 2-án 2020 óta az ötödik parlamenti választást tartották Bulgáriában, és az itt a legtöbb szavazatot elérõ két erõ, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) és a mögötte végzõ PP május 22-én koalíciós kormány létrehozásáról és hatalommegosztásról állapodott meg, ennek értelmében az elsõ kilenc hónap után GERB jelöltje áll a kormány élére. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százharminc napos kormányzás után péntek délután a Denkov–Gabriel-kabinet szembenéz az első parlamenti bizalmatlansági szavazással. A szavazást az ellenzéki Vazrazsdane, a Bolgár Szocialista Párt és a Van ilyen nép pártok szervezték, amelyek energiapolitikai kudarccal vádolják a kormányt, pontosabban azzal, hogy a neoliberális kormánypártok a széntüzelésű erőművek leállítását tervezik az egész országban. A bizalmatlansági szavazás sikeréhez a 240 honatyából álló bolgár parlamentben legalább 121 képviselőnek kellene a kormány ellen szavaznia, de a három ellenzéki párt csupán 71 szavazatot mondhat magáénak.

A kormánykoalíciót kívülről támogató, Bojko Boriszov vezette jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), a vele szövetségben lévő Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) és a török liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) pártok előre jelezték, hogy a kormány mellett teszik le voksukat, 

így a bizalmatlansági indítvány biztos kudarcra van ítélve.

Mint ismeretes, a Boriszovék ellenében létrejött protestpártokból álló Folytatjuk a Változást (PP) és a Demokratikus Bulgáriát (DB) pártszövetség rotációs kormányzásban állapodott meg a GERB/SZDSZ-pártszövetséggel, amelyben az első kilenc hónapra a neoliberálisok, majd kilenc hónap múlva Marija Gabriel, a GERB jelöltje veszi át a miniszterelnökséget. A DPSZ párt bár nem tagja a kormánykoalíciónak, de ők is kívülről támogatják a kormányt. 

Annak ellenére, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esélytelen, Kornelia Ninova, a bolgár szocialisták elnöke kijelentette: 

Ha a szavazás sikertelen lesz, a szocialisták már a jövő héten újabb bizalmatlansági indítványt készítenek elő a kormány elégtelen nemzetbiztonsági- és biztonságpolitikája miatt.

A GERB/SZDSZ és a DPSZ jelenleg tandemként politizálnak. A két párt, amely oroszlánrészt vállalt tavaly a neoliberális Petkov-kormány megbuktatásában, most azt vallják, hogy a neoliberális kormányzásnak nincs alternatívája. Nyilvánvaló, hogy a tandem két vezetőjét személyes motivációk vezérlik.

Bojko Boriszov azért támogatja a neoliberális kormányt és teljesíti a szófiai amerikai nagykövetség minden óhaját, nehogy korrupciógyanús ügyei miatt felkerüljön a szankciós listára, míg a török liberálisok vezetője, Deljan Peevszki egykori médiamágnás, aki tavaly év elején került fel rá súlyos korrupció gyanújával, szeretne lekerülni róla.

Két héttel a helyhatósági választások előtt mindegyik parlamenti párt igyekszik maximális politikai haszonra szert tenni. A kormányzó Folytatjuk a változást párt a sorozatos politikai kudarcok felelősségét próbálja áttolni a korábbi ideiglenes kormányokra. A GERB/DPSZ-tandem, bár kívülről támogatja a neoliberális kormányt, bírálataival folyamatosan nyomás alatt tartja a hibát hibára halmozó Denkov-kormányt. A tegnapi parlamenti vita során sem Boriszov, sem Peevszki meg sem jelentek a parlamentben, hagyták, hogy a neoliberális kormány saját zsírjában süljön az ellenzéki pártok kereszttüzében.

A rotációs kormányzás egyik legfőbb rémálma, hogy újabb előre hozott parlamenti választás esetén az oroszbarát Vazrazsdane párt második politikai erővé válhat, illetve az új választások megtartásáig Rumen Radev államfő nevezhet ki ideiglenes kormányt, amely véget vethet Ukrajna feltétel nélküli támogatásának, és kevésbé fogja figyelmen kívül hagyni az ország nemzeti érdekeit.   

 

Borítókép: A liberális-konzervatív Folytatjuk a változást képviselő Nikolaj Denkov új bolgár miniszterelnök a beiktatási ünnepségén a parlament szófiai üléstermében (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.