Csatatérré válnak az európai városok + videók

Összecsapások a palesztinbarát rendbontók és a rendőrök között Párizsban, Amszterdamban nem nyitnak ki pénteken a zsidó iskolák.

2023. 10. 13. 8:02
null
Athén, 2023. október 12. Résztvevõk az athéni parlament elõtt rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, legalább 1300 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1300 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz Fotó: Jánisz Koleszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsapások voltak a palesztinbarát tüntetők és a rendőrök között Párizsban. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a francia hatóságok könnygázt is használtak a betiltott palesztinbarát demonstráción.

A rendőrség könnygázzal és vízágyúval verte le a palesztin nép támogatására összehívott tüntetést a fővárosban, miközben Emmanuel Macron elnök arra biztatta a franciákat, hogy maradjanak egységesek, és tartózkodjanak az izraeli–Hamász konfliktus hazahozásától. 

Macron belügyminisztere korábban betiltotta a palesztinbarát tüntetéseket, mondván, hogy azok valószínűleg megzavarják a közrendet. 

A brit médium rámutat, Franciaország ad otthont Európa legnagyobb muszlim és zsidó közösségeinek. A közel-keleti konfliktus a múltban gyakran szított belpolitikai feszültségeket az európai országban is.

Macron hozzátette: a kormány megerősítette a zsidó helyszínek, köztük az iskolák és a zsinagógák rendőrségi védelmét.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Olaszországban szintén fokozott rendőri védelmet rendeltek el azokon a területeken, ahol a zsidó közösség tagjai élnek, ugyanis megnőtt az esélye az erőszakos atrocitásoknak. 

De Nyugat-Európa más országaiban is félelemben élnek a zsidó közösségek. Ezt mutatja az a tény is, hogy Amszterdamban a város mindhárom zsidó iskolája zárva marad pénteken. A Mandiner cikke szerint ilyen még sohasem történt a holland városban. Nem merik kinyitni őket, mert az atrocitásoktól tartanak. Az intézmény vezetői a közösségi médiában megjelent nyugtalanító üzenetekre és a fegyveres őrök hiányára hivatkoznak.

Nem is véletlen a félelem, hiszen mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a Hamász alapítója a világ minden muszlimját a harag napjára hívja október 13-án, pénteken. Erről Éric Zemmour, a Visszahódítás (Reconquete) elnevezésű francia jobboldali párt elnöke az X-en tett közzé egy bejegyzést. Megjegyezte: Izraelhez hasonló veszélyben van Franciaország, de egész Európa is, hiszen Európa-szerte megtalálhatók a Hamász-támogató bevándorlók, akik az egész Nyugatot akarják elpusztítani. 

Mint írtuk, Khalid Mashal, a Hamász alapítója és vezetője azt kérte a muszlimoktól, hogy mutassanak minél több haragot, főleg most pénteken. Küldjék a düh üzenetét mindenkinek, de főleg a cionistáknak és Amerikának. Az alapító arra is kérte a követőit, hogy támogassák pénzzel a szervezetet, legyen ez a pénzügyi dzsihád – mondta. Politikai nyomást is kért a muszlim vezetőktől és a muszlim nemzetektől, hogy állítsák le Izrael katonai invázióját Gázában. A negyedik, egyben legfontosabb kérése pedig az volt, hogy felszólította a világ összes muszlimját, hogy a lelkükben hordozzák a dzsihádot.

Azt mondta: itt az ideje, hogy a dzsihádot a gyakorlatban is alkalmazzák, ne csak elméletben. 

 

Borítókép: Résztvevők az athéni parlament előtt rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.