A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem bírják tovább az ukrán katonafeleségek, férjeiket követelik + videók

Újabb tüntetéseket rendeztek országszerte a háborúban harcoló katonák leszereléséért.

2023. 12. 03. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tüntetéseket tartottak Ukrajna-szerte a fronton harcoló katonák hazatéréséért – derült ki a közösségi médián terjedő felvételekből. Az egyik legnagyobb megmozdulás Kijevben történt, ahol sajtójelentések szerint több százan – főként a katonák hozzátartozói, feleségei és édesanyjai – gyűltek össze a leszerelésért tüntetve. 

A hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló ukrán törvény nem határozza meg a hadkötelezettség időtartamát a hadiállapot idején mozgósított katonáknak, a tiltakozók ennek kiküszöbölésére kérik a hatóságokat, mivel akadnak olyanok, akik már hosszú hónapok óta nem látták szeretteiket. 

A hétvégén a kijevihez hasonló megmozdulásokat szerveztek más ukrán nagyvárosokban is, többek közt Lvivben (Lemberg), Szumiban, Ivano-Frankivszkban és Odesszában.

Az ukrán parlament hamarosan dönthet az új mozgósítási törvényről, melynek értelmében az újonnan besorozottak – egyes információk szerint – háromévnyi szolgálat után szerelhetnek csak le

Csak az ideútra van jegyünk. Ha idejöttél, kétszázadikként vagy háromszázadikként mész vissza. Nagyon nehéz kijutni innen

– fogalmazott a Hromadske ukrán hírportálnak nyilatkozva egy katona, aki jelenleg Bahmutnál teljesít szolgálatot. Nem ritka az sem, hogy valaki már a háború kezdete óta a fronton harcol – tette hozzá. 

A jelenleg hatályos ukrán jogszabályok szerint a hadiállapot alatti leszerelésre elnöki rendelet alapján kerülhet sor. 

Nem ez az első alkalom, hogy a háborúban harcoló katonák hozzátartozói tüntetést szerveznek a leszerelésükért, már október végén is voltak hasonló országos megmozdulások.

Borítókép: Egy korábbi leszerelés melletti megmozdulás Kijevben (Forrás: X)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.