Novák Katalin a fáraók nyomában + videó

A köztársasági elnök az egyiptomi látogatása során magyar régészeti ásatást tekintett meg.

Forrás: MTI, Facebook2023. 12. 01. 8:29
NOVÁK Katalin; VERES István Attila
Novák Katalin Egyiptomban Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar régészeti ásatás megtekintésével zárult csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatása az Egyiptomi Arab Köztársaságban. A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt előkelőségek temetkezési helyén tett látogatást.

Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense a helyszínen a közmédiának elmondta: jelenleg három koncesszióban dolgoznak magyar régészek a területen. Az egyik csapat egy nyolcvanszor negyven méteres területet tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található. A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben – mondta el Bács Tamás. 

Hozzátette: a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak ott, beleértve a művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti területet.

A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozhat, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel – mondta el Bács Tamás. Kiemelte: a magyar egyiptológia immár negyven éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett. A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak, és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik. Az ásatáson mintegy harminc magyar szakember dolgozik, a munkákban oktatók, hallgatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere is részt vesz – tudta meg az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától.

Novák Katalin egy összefoglaló videót is közzétett egyiptomi látogatásáról. A köztársasági elnök az elmúlt napokban tárgyalásokat folytatott a békéről, az illegális migráció feltartóztatásáról és biztonsági kérdésekről is. Többek közt találkozott II. Tavadrosz kopt pápával, Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnökkel, valamint a 2016-os terrortámadás Magyarországon kezelt túlélőivel is. 


Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.