Nyolcvanhét éves lett Ferenc pápa

A katolikus egyházfő december 17-én tölti be 87. életévét, ezzel a világtörténelem egyik legidősebb pápája lett.

2023. 12. 17. 20:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1936. december 17-én Buenos Airesben, Argentínában jött világra Jorge Mario Bergoglio. Piemontból kivándorolt szülők fia, aki gyerekkorában még hentesnek készült. 1969-ben szentelték pappá. 1973-ban kinevezték az argentin jezsuita provincia élére. 1992-ben püspökké szentelték, majd 1998. február 28-án kinevezték Buenos Aires érsekévé, Argentína prímásává. XVI. Benedek pápa lemondása után Bergoglio bíborost választották meg Péter 265. utódának.

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa tortával ünnepelte születésnapját egy ünnepi audiencián a gyerekekkel, a Szent Péter teret pedig „Boldog születésnapot” transzparensek díszítették a szokásos déli áldása alatt.

Ferenc pápa ezzel a világtörténelem egyik legidősebb pápája lett. A szentatya azt mondta, hogy ő is fontolóra venné a lemondását, ha egészségi állapota akadályozná, de a közelmúltban arról is beszélt, hogy a pápa állása egy életre szól.

Az egyházfő ez alkalomból felhívást intézett a háború terrorizmusának megszüntetése érdekében, és elítélte a gázai Szent Család katolikus plébánia elleni izraeli katonai támadást, ahol a védtelen civilek tűz és bombázások célpontjai lettek. A támadásban két nő meghalt, a Szeretet Misszionáriusai-templom kolostora pedig megsemmisült.

– Továbbra is nagyon komoly és fájdalmas híreket kapok Gázából. A védtelen civilek a bombázások és lövöldözések célpontjai. Egy anya és lánya  meghalt, mások pedig megsebesültek a mesterlövésztűzben – jelentette ki az egyházfő az Úrangyala-ima után.

Valaki azt mondja, hogy ez terrorizmus, háború. Igen, ez háború, imádkozzunk az Úrhoz a békéért

– zárta gondolatait a születésnapos Ferenc pápa.

 

Borítókép: Ferenc pápa a Szent Péter térre néző termének ablakából adja át áldását az Angelus déli ima alatt (Fotó: AP/Alessandra Tarantino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.