Olasz képviselő: Az Európai Unió zsarolja Orbán Viktort

Orbán Viktor politikai állásfoglalását el lehet fogadni vagy el lehet utasítani, de nem lehet elfogadni a vele szembeni előítéletet.

Forrás: MTI2023. 12. 16. 21:39
ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Budapest, 2023. szeptember 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfõ tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja érthető, hiszen zsarolják, de az európai uniós források nem ajándékot képviselnek, azokhoz Magyarországnak joga van − jelentette ki szombaton Nicola Procaccini, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, és az előző nap véget ért brüsszeli csúcstalálkozót az olasz baloldalról is többen kommentálták.

Nicola Procaccini hangsúlyozta: nem Orbán Viktor zsarolja az Európai Uniót, hanem a magyar miniszterelnököt zsarolják azzal, hogy országa megsérti a jogállamiságot, és ezért nem utalják át a Magyarországnak járó forrásokat.

A kohéziós alapról, az új koronavírus-járvány utáni pénzekről beszélünk: mind olyan finanszírozások, amelyek nem ajándéknak számítanak Magyarország számára, hanem források, amelyekhez Magyarországnak joga van

 − jelentette ki az olasz politikus, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád alelnöke is. Az ECR-t tavalytól az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezeti.

Procaccini a RAI3 közszolgálati csatornának nyilatkozott a brüsszeli csúcsról. Hangsúlyozta, hogy Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás folyik, amelyet az Európai Unió akkor használ, amikor egy kormányt akarnak célba venni.

Kifejtette: Orbán Viktor politikai állásfoglalását el lehet fogadni vagy el lehet utasítani, de nem lehet elfogadni a vele szembeni előítéletet. A politikus úgy vélte: 

Amit a magyar kormányfőnek felrónak, azt nem róják fel (Pedro) Sánchez spanyol miniszterelnöknek, aki elveszítette a választásokat, majd a katalán szélsőjobbtól vásárolt szavazatokat egy olyan törvényért cserébe, amely eltörölte a terrorizmus, felforgatás, sikkasztás bűncselekményét. Azt hiszem, ennél jobban nem lehet megsérteni a jogállamiságot.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein pártja szombaton tartott rendezvényén az Európai Unió átalakítását szorgalmazta, az Európai Egyesült Államok megszületését, az európai szerződések újraírását, az egyhangú döntéshozatal beszüntetését. „Elképzelhetetlen a társadalmi előrelépés, ha akármelyik tagállam vétót emelhet, ahogyan Orbán tette, aki Giorgia Meloni legnagyobb szövetségese” – hangoztatta Elly Schlein.

Úgy vélte, jobb szövetségeseket kell választani a jelenlegi római jobboldali kormány szövetségesei helyett.

A baloldali találkozón felszólaló Romano Prodi volt olasz kormányfő − aki az Európai Bizottság elnöke is volt 1999 és 2004 között – kijelentette: Orbán mindig Európa ellen van, de sosem lesz Európán kívül. Prodi szerint Giorgia Meloni még nem döntötte el, hogy Brüsszel vagy Budapest oldalán foglaljon helyet.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő tárgyal a karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.