Retteg az európai baloldal, van realitása a jobboldali előretörésnek

A jobboldali pártok európai megerősödése miatt aggodalmának adott hangot az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

2023. 12. 24. 9:02
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2023. június 29. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. június 29-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joseph Borrell aggódik, amiért az Európában eluralkodó félelem és gazdasági nehézségek miatt a jobboldali erők megerősödése várható a közeljövőben – írja a The Guardian. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az Európai Unió nem tud előrelépni az orosz–ukrán háborúban és a gázai konfliktusban, s ez megbonthajta a térség biztonsági egyensúlyát. 

Leszögezte, hogy a nehéz életkörülmények és a migráció okozta válság jobboldali irányba terelheti az európai választókat. Szerinte Európa jövője függ az ukrajnai fejleményektől:

Talán ez az a pillanat, amikor meg kell vizsgálnunk a demokráciánkat fenyegető nagyhatalom veszélyét, amely magát Európát is fenyegeti, nem csak Ukrajnát. És ha nem változtatunk gyorsan, ha nem mozgósítjuk minden kapacitásunkat, akkor Putyin megnyeri az ukrajnai háborút.

Feltette a kérdést, hogy vajon Európa, az európai politika meddig hajlandó elmenni, hogy Ukrajnát támogassa Oroszországgal szemben. 

Putyin nem elégedett meg Ukrajna egy darabjával és azzal, hogy Ukrajna többi része az Európai Unióhoz tartozzon,  egy korlátozott területi győzelemmel sem. Nem adja fel a háborút, főleg nem az amerikai választások előtt, ami sokkal kedvezőbb forgatókönyv elé állíthatja. Tehát hosszú időre fel kell készülnünk egy nagy intenzitású konfliktusra

– tette hozzá Borrell.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek (Fotó:MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.