Scholz milliárdos ígéreteket tett a dubaji klímakonferencián

A német kancellár előtt azonban temérdek megoldásra váró belpolitikai probléma is áll.

2023. 12. 02. 14:51
SCHOLZ, Olaf
Dubaj, 2023. december 2. Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dubaji COP28 klímakonferencián felszólalt Olaf Scholz német kancellár is, aki az otthoni válságot maga mögött tudta hagyni pár órára, amíg a konferencián tárgyalhatott. Ám hamar be kellett látnia, hogy ott is rengeteget kell majd költenie, hiszen a klímavédelem drága. És mivel Németország a világ negyedik legnagyobb ipari nemzete, a nemzetközi klímapolitika egyik legfontosabb fizető országa, így nagy szerep jut neki.

Scholz megígérte a világnak: Németország legkésőbb 2025-től évi hatmilliárd eurót fektet be a globális klímavédelembe. Ugyanakkor a kormány már 2022-ben túlteljesítette ezt a célt: a költségvetésből akkor csaknem 6,4 milliárd folyt be globális klímaprojektekbe. De ez alapján ez lesz a minimum. A kancellár pedig Dubajban egyértelművé tette: minden megszorítás ellenére az ígéret továbbra is megmarad: 

Továbbra is kitartunk klímacéljaink mellett. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvalósuljanak.

A BILD információi szerint erről egyeztettek a Német Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a kormányban lévő Zöldekkel is.

Korábban lapunk is írt arról, hogy Scholz úgy döntött,  a jelenlegi energiaválság miatt ismét bekapcsolják a széntüzelésű erőműveket. Ám, mint magyarázkodott, ez csak átmeneti megoldásk, és újra le fogják majd állítani azokat. A klímakonferencián a 197 részt vevő ország előtt azt mondta: 

most mindannyiunknak meg kell mutatnunk azt a szilárd elhatározást, hogy felhagyunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával.

Majd a kancellár és azt követelte, hogy a klímakonferenciának kötelező érvényű megállapodást kell kötnie a napból, szélből és vízből származó energia megháromszorozásáról 2030-ig. Kiemelte, hogy 

tegyük a megújuló energiák terjeszkedését az első számú energiapolitikai prioritássá – világszerte!

Mindeközben pedig az Európai Bizottságban pedig Németországra várnak, hogy meg tudjanak egyezni a finanszírozás növeléséről, amiben még 2021-ben állapodtak meg. A németországi politikai viták megakadályozzák, hogy az EU megegyezzen a finanszírozás növeléséről – véli Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. 

A legnagyobb probléma az, hogy Németország figyelmét annyira elvonják a belpolitikai kérdések, hogy szó szerint nem jut idejük ezzel foglalkozni

 – mondta. Hozzátette hogy Berlinnek hatalmas a felelőssége, hogy megállapodhassanak, hiszen a német az Európai Unió legnagyobb gazdasága.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.