Szijjártó Péter: Feje tetejére fordult a világ

A külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkárával találkozik Párizsban.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 11:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elmúlt évek válságai a feje tetejére állították a világpolitikai és a világgazdasági status quót, sajnos egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világ újra blokkosodni fog, ugyanis jó néhány nyugati politikus mesterségesen szeretné elszigetelni egymástól azt, ami önmagától jól működik együtt” – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával való találkozó előtt. Szijjártó Péter azt írta: a keleti és a nyugati gazdaságok együttműködése egyaránt sikeressé tudja tenni a keleti és a nyugati gazdaságokat, míg ennek az együttműködésnek az ellehetetlenítése egy igazi kiütést jelentene az európai gazdaságnak.

Érdemes Magyarország példáját a világ figyelmébe ajánlani, hiszen nálunk a keleti és a nyugati vállalatok eredményesen működnek együtt, és mindebből a magyar gazdaság sokat profitál. Ha ez jól működik Magyarországon, működnie kellene globálisan is

– fogalmazott a tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy ma az OECD az utolsó platformok egyike, ahol még van remény a józan észen alapuló megközelítésre.

Mi, magyarok egy olyan ország vagyunk, amely képes a híd szerepét betölteni kelet és nyugat között, hiszen NATO- és EU-tagként mélyen integrálódtunk a nyugati struktúrákba, de egyúttal megfigyelők vagyunk a Türk Államok Szervezetében, kiemelt stratégiai partnerséget tartunk fent Kínával, és nyitva tudtuk tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé is

– emelte ki Szijjártó Péter. A bejegyzés szerint a miniszter megérkezett Párizsba, ahol előbb Mathias Cormannal, az OECD főtitkárával találkozik, majd következik a szervezet eurázsiai témájú miniszteri ülése.


Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.