Szovjet időket idéző oroszellenes cenzúra + videó

Mélypontra jutottak a bolgár–orosz kapcsolatok a szovjet hadsereg szófiai emlékművének megkezdett bontása miatt, ráadásul szombaton megtiltották a bolgár közszolgálati rádió tervezett adását, amelyben az Orosz Föderáció szófiai nagykövetével készült rádióinterjút sugározták volna.

2023. 12. 18. 5:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolgár Nemzeti Rádió (BNR) műsorbizottsága szombaton kora reggel példátlan módon megtiltotta az Eleonora Mitrofanova orosz nagykövettel készült interjú tervezett sugárzását – közölte Peter Volgin rádiós műsorvezető a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Az interjú felvétele pénteken készült, amit tegnap kellett volna sugározni. Az interjú tervezett adása ellen a szófiai ukrán nagykövetség is tiltakozott.

Mitrofanova vendégszereplését a közrádióban a nemzeti szuverenitás, a páneurópai álláspontok és értékek iránti tiszteletlenség durva demonstrációjaként, valamint Bulgária nemzeti érdekeinek megsértéseként fogjuk fel

– jelentette ki az egykori médiamogul, Deljan Pejevszki. Az ellenzéki liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) frakcióvezetője élesen elítélte Eleonora Mitrofanova orosz nagykövet meghívását a rádióinterjúra, és utasította a rádió vezetését az adás leállítására.

Georgi Markov egykori alkotmánybíró a Pik.bg, hírportálnak elmondta, hogy Bulgáriában a cenzúrát 45 évnyi kommunizmus után 1989. december 15-én számolták fel, amikor a néptömegek kikövetelték, hogy a bolgár közszolgálati televízió közvetítse a rendszerváltás grandiózus nagygyűlését. 

A sors iróniája azonban, hogy 2023. december 15-én ismét hivatalosan visszatért a cenzúra, amikor egy törvényhozó pártvezető büszkén leállította a nemzeti Rrádióban tervezett adást, méghozzá nyilvánosan. 

Markov hozzátette, a szovjet hadsereg emlékművét 1990-ben nem lehetett feldarabolni, mert akkoriban polgárháborút idézett volna elő, a vörösök akkor még nagyon erősek voltak, több mint kétmillióan szavaztak rájuk. – Ma Bulgáriának csak deklaratív ellenzéke van – mondta az egykori alkotmánybíró.

 

Harc az emlékműért

A Vörös Hadsereg szófiai emlékművének lebontásáról még 1993-ban hoztak határozatot az akkori helyhatóságok, de a bontás megkezdésére eddig egy polgármester sem vállalkozott. A bolgár–orosz viszony ma is mélyen megosztja a társadalmat, úgy, mint ahogy az emlékmű megítélése is. 

Amíg az oroszbarátok folyamatosan élő lánccal tiltakoznak annak eltávolítása ellen, addig az oroszellenesek hol rózsaszínűre festették, hol ukrán nemzeti színekkel díszítették fel.  

A múlt héten a szófiai regionális közigazgatás bejelentette, hogy a szovjet hadsereg emlékművének állapota veszélyes a polgárokra nézve, és ezért sürgős helyreállítására van szükség, a szobrokat szét kell szerelni és el kell szállítani. A történelmi lebontás múlt hét kedden kezdődött, amikor elkészült az emlékmű körüli állványzat, majd egy flexszel levágták a szovjet hadsereg emlékművének legmagasabban elhelyezkedő alakjának, a géppuskát lengető szovjet katonának a karját. 

Az eseményen megjelentek oroszbarát politikusok, közéleti személyiségek, akik igyekeztek megállítani az emlékmű lebontását. 

Mint utólag kiderült, a kulturális minisztérium december 14-én elrendelte, hogy haladéktalanul állítsák le a szovjet hadsereg emlékműve figuráinak leszerelését, ennek ellenére másnap folytatódott a szobrok kivágása. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az emlékmű lebontása ellen már korábban éles kirohanást intézett: – A pompás szoborkompozíció, amelyet a nácizmus felett aratott győzelem jeleként állítottak fel, régóta a helyi politikai játszmák és az uralkodó elit egyes képviselőinek személyes ambícióinak túszává vált. A fasiszta euroatlantisták könnyű kézzel az emlékművet szó szerint a történelem szemeteskukájába dobták. A bolgár fél barbár fellépésének nincs igazolása, és nincs megbocsátás.

Hétfőn ismét megakadályozzuk az Országgyűlés munkáját, mint ahogy ezt múlt csütörtökön és pénteken tettük. Ma az emlékművek fejét vágják le, holnap az emberekét fogják

– jelentette ki az ellenzéki oroszbarát Vazrazsdane párt elnöke, Kosztadin Kosztadinov, majd hozzátette, hogy feljelentést tesznek az ügyészségen az emlékmű bontása miatt.  

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.