Új koordinátora van az ENSZ-nek az izraeli–palesztin háború miatt

Az ENSZ a Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési és újjáépítési koordinátort nevezett ki kedden.

Forrás: MTI2023. 12. 27. 6:10
null
Rafah, 2023. november 3. Segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határnál levõ rafahi átkelõn át 2023. november 2-án, amikor 102 humanitárius segélyt szállító teherautó jutott be az izraeli erõk által ostromlott palesztin övezetetbe. A háború október 7-i kezdete óta 374 segélyszállító teherautó jutott be a Gázai övezetbe az egyetlen, nem Izraellel közös határátkelõjén keresztül, üzemanyagot azonban nem enged bevinni az övezetbe Izrael. Üzemanyag nélkül az aggregátorok nem tudnak áramot termelni a kórházaknak, és a tengervíz sótalanítását végzõ berendezések sem tudnak ivóvizet elõállítani a 2,2 milliós lélekszámú földsáv lakossága számára. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sigrid Kaag leköszönő holland pénzügyminiszter feladata lesz a palesztin térségbe érkező segélyszállítmányok felügyelete az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken elfogadott határozatának értelmében, amely a humanitárius segítség felgyorsításáról rendelkezik. Az ENSZ közleménye szerint Kaag január 8-án veszi át hivatali teendőit az izraeli–palesztin háború árnyékában.

Ebben a szerepkörben feladata elősegíteni, összehangolni, felügyelni és hitelesíteni a Gázai övezetbe szánt humanitárius szállítmányokat

− ismertette a világszervezet. Hozzátette, hogy feladatköréhez tartozik majd egy mechanizmus kialakítása is a segélyezés felgyorsítására olyan országokon keresztül, amelyek nem részesei a gázai övezeti konfliktusnak.

Kaag veterán ENSZ-diplomata, korábban egy nemzetközi fegyverellenőrzési szakértői csoport vezetője volt, amely a szíriai vegyifegyver-készletek felszámolásának felügyeletével volt megbízva.

 

Borítókép: Segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határnál levő rafahi átkelőn át 2023. november 2-án, amikor 102 humanitárius segélyt szállító teherautó jutott be az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetbe (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.