Váratlan húzás: Németország csökkentené az ukránoknak szánt pénzt

Ez nem túl jó hír az ukránoknak, de Scholznak most a belpolitikai vitákkal is meg kell küzdenie.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 03. 19:01
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. november 28. Olaf Scholz német kancellár felszólal a szövetségi parlament, a Bundestag ülésén Berlinben 2023. november 28-án. Scholz beszédében elismerte, hogy megnehezíti a kormányzást az alkotmánybíróságnak azon döntése, amellyel hatályon kívül helyezte 60 milliárd euró átcsoportosítását a költségvetésben a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése helyett a klímaváltozás elleni intézkedésekre és az ország modernizálására, de ettõl függetlenül a kormány fenntartja eddigi céljait. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint Németország csökkenteni akarja az Ukrajnának szánt húszmilliárd eurós uniós alapnak nyújtott összeget. Ez pedig azt jelenti, hogy az EU jövőbeli kísérletei Kijev orosz invázió elleni harcának támogatására kérdésessé váltak. 

A német költségvetés kényszerhelyzetben van, miután a Scholz-kormány alkotmányellenesen akart forrásokat átcsoportosítani választási ígéreteinek betartására − írja a Világgazdaság.

Egyre jobban erősödnek a hangok, miszerint Olaf Scholz koalíciója a szétesés határán áll. A német költségvetési válság a rezsiköltségeken túl az elektromos autózásra is drasztikus hatással lehet.

A németek úgy vélik, hogy az uniós Ukrajnának szánt fegyveralapnak (EPF) figyelembe kell vennie azt a több milliárd euró értékű katonai segítséget, amelyet Németország kétoldalúan nyújt Kijevnek. 

A dokumentum szerint a berlini javaslatban az áll, hogy az ukránoknak szánt segítségbe számolják be

az EPF-nek nyújtott pénzügyi hozzájáruláson kívül a katonai felszerelések közvetlen szállítását.

Ugyanakkor a felszerelések biztosítását teljes mértékben Ukrajnának nyújtott segélynek kell tekinteni.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.