Zaharova szerint Szerbiában lesz „az újabb Majdan”

A belgrádi zavargások mögött a Nyugat áll – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a RIA Novosztyinak.

2023. 12. 25. 15:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kollektív Nyugat nyilvánvalóan megpróbálja befolyásolni a helyzetet Szerbiában, a Majdan-puccsok technikáját alkalmazva” – mondta.

 

Marija Zaharova hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetre az egyetlen lehetséges válasz az alkotmány szigorú betartása, a szerb nép választásának tiszteletben tartása, amely a nemzeti érdekek mellett tette le voksát.

A „Szerbia az erőszak ellen” ellenzéki blokk támogatói, akik nem értenek egyet a december 17-i választások eredményével, elfoglalták a belgrádi közigazgatási épület előtti lépcsőket és lezárták a szomszédos utcát. A tüntetők ablakokat törtek be, és térkődarabokat dobáltak az épület ajtajaira és ablakaira, megpróbáltak betörni, a rendőrség pedig könnygázt vetett be. Előző nap a biztonsági erők késő este perceken belül feloszlatták a tüntetőket, kiürítették a teret, és kordont állítottak fel.

Aleksandar Vučić szerb elnök közlése szerint két rendőr súlyosan megsérült, és több mint 35 rendbontót őrizetbe vettek. 

Az államfő a nemzethez intézett beszédében azt mondta, hogy a belgrádi tüntetések kísérletet tesznek arra, hogy megfosszák Szerbiát függetlenségétől és szuverenitásától. Köszönetet mondott a partnerországok különleges szolgálatainak, amelyek szerinte figyelmeztették a szerb hatóságokat a közelgő akciókra.

Borítókép: Aleksandar Vučić szerb elnök ünnepel, amikor győzelmet hirdetett a 2023. december 17-én tartott előre hozott parlamenti és helyhatósági választásokon. (Fotó: Samar Jordamovac/Anadolu/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.