Budapestre érkezett Robert Fico szlovák miniszterelnök

A kormányfőt Orbán Viktor fogadta a karmelita kolostorban, új megállapodások születhetnek Pozsony és Budapest között.

2024. 01. 16. 11:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyi beiktatása óta először érkezett Budapestre Robert Fico. A szlovák miniszterelnököt elsőként Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Sándor-palotában, majd a karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök. Robert Ficónak a budapesti a második hivatalos látogatása Prága után. A kormányfőt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta.

Magyarország és Szlovákia együttműködése most a legsikeresebb. Robert Fico szlovák miniszterelnök Budapesten van, és készen állunk arra, hogy ezt a sikertörténetet folytassuk, mert így szolgáljuk leginkább a magyar és szlovák emberek érdekeit

– írta Facebook-oldalára a tárcavezető.

Szijjártó Péter egyúttal rámutatott: Magyarország leghosszabb határa a Szlovákiával közös határ, mely 650 kilométer hosszan húzódik. „Határ mentén élni különleges élethelyzetet jelent, a kérdés csak az, hogy különlegesen jó vagy különlegesen rossz helyzetet. Mindez pedig azon múlik, hogy a közös határ összeköt minket vagy elválaszt minket” – fogalmazott. A külügyminiszter szerint „arra van szükség, hogy a határon a lehető legsűrűbben lehessen átkelni, ami azt jelenti, hogy összeköttetésekre van szükség”. Facebook-oldalán arról is beszámolt,

2010 óta 22-ről 40-re növeltük a határátkelési lehetőségek számát, valamint összekötöttük a gázvezetékrendszereinket és a villamosenergia-hálózatainkat. Most készen állunk arra, hogy egy új, átfogó megállapodás keretében új utakat és új hidakat építsünk, valamint hogy új vasúti kapcsolatokat hozzunk létre.

„Nekünk, magyaroknak és Közép-Európának is jó, hogy Szlovákiának olyan miniszterelnöke van, aki velünk együtt kiáll a visegrádi együttműködés erősítéséért” – írta közösségi oldalán Novák Katalin.

Robert Fico a nap folyamán kétoldalú tárgyalásokat folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Különleges előkészületeket teszek a budapesti útra, mert Orbán Viktor rendkívül tapasztalt politikus. Magyarország nemzeti érdekeinek ádáz védelmezője, és hihetetlenül kifinomult józan esze is van. És ami a legfontosabb: tartja a szavát.

– mondta látogatása előtt Robert Fico miniszterelnök, írta a Hlavné Správy.

A szlovák–magyar kapcsolatok a múltban fagyponton voltak, mondta el.

„Egészen addig, amíg Orbán Viktorral egyszer miniszterelnökként nem találkoztunk, és meg nem állapodtunk abban, hogy az együttélésünknek mindkét ország javát kell szolgálnia” – mondta, hozzátéve, hogy évek óta így viszonyulnak egymáshoz: „kölcsönös tisztelettel és megbecsüléssel”.

„Egyáltalán nincs kétségem afelől, hogy így fog zajlani a keddi hivatalos magyarországi látogatásom, amelynek során az együttműködés legpraktikusabb kérdéseire akarunk összpontosítani” – mondta, majd így folytatta: „Az ukrajnai háborúval kapcsolatban is meglehetősen közös a véleményünk. Mindketten azt mondjuk, hogy a Nyugat által Oroszországgal szemben elfogadott stratégia nem működik. Az ukrán válságra a katonai válságtól eltérő megoldást kell kínálnunk.” Utazása előtt a szlovák miniszterelnök a Szövetség nevű, felvidéki magyar párt elnökével, Forró Krisztiánnal is találkozott.

„Nagyon fontos számomra a Szlovák Köztársaságban élő szlovákok és a magyar nemzeti kisebbség tagjainak boldog együttélése, valamint a Szlovák Köztársaság és Magyarország közötti baráti és kölcsönösen előnyös kapcsolatok. Mindig is azt az elvet vallottam, hogy nem számít, hogy valaki Szlovákiában élő szlovák, magyar, cseh vagy ruszin. Mindenkinek ugyanazok a problémái és ugyanolyan figyelmet érdemel a szlovák kormány részéről. Szeretnék lényegesen több energiát fordítani Szlovákia minden régiójának életének javítására, mint a politikai napirendre, amely a múltban oly sok feszültséget okozott a szlovák–magyar kapcsolatokban” – írta Facebook-oldalán közzétett posztjában.

Azt is el kell ismernem, hogy a protokolláris találkozók varázsa fokozatosan eltűnik a kétoldalú látogatásokból... Ezért is várom különösen Budapestet, mert Orbán Viktor a szívélyességéről és vendégszeretetéről ismert

– tette hozzá Fico.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra) fogadja Robert Fico szlovák kormányfőt (balra) az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. január 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.