Charles Michel kiszáll az európai uniós választási versenyből

Az Európai Tanács elnöke Facebook-posztban jelentette be a döntését.

Forrás: Politico2024. 01. 26. 21:20
MICHEL, Charles
Brüsszel, 2022. december 15. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az esemény elsõ napján, 2022. december 15-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel alaposan meglepett mindenkit azzal, hogy elhagyja a posztját, hogy induljon a közelgő európai parlamenti választásokon, most azonban kilép a versenyből – írja a Politico.

A döntés kevesebb, mint egy héttel azelőtt született meg, hogy az európai vezetők Brüsszelben találkoznának.

„Minden erőfeszítésemet a jelenlegi feladataimnak fogom fordítani rendíthetetlen elszántsággal, amíg azok véget nem érnek. Mindig buzgó szószólója leszek egy olyan Európának, amely demokratikus, erős, egységes és ura saját sorsának – írta Michel a Facebook-bejegyzésében. „A mandátum lejárta után átgondolom jövőbeli kötelezettségvállalásaim jellegét és irányát.”

A választásom heves média vitát váltott ki. Egy részét megjósoltam, tekintve a hozzáállásom példátlan – mondhatni merész – aspektusát. De alábecsültem néhány – nem az Európai Tanácsban, hanem azon kívül – negatív reakció nagyságát és radikálisságát az európai kampányban való részvétel kilátásával – fogalmazott.

Nem kívánom, hogy a viták elvonják a figyelmünket arról, ami lényeges, és ártsanak az általam elnökölt intézménynek, és így az európai projektnek. Azt sem kívánom, hogy a hozzáállásom bármilyen módon eltérítse az Európai Tanácsot a közös céltól

 − írja a posztban.

Michel meglepetésszerű döntése, hogy indul a júniusi európai parlamenti választáson, ami azt jelentette volna, hogy hónapokkal mandátuma lejárta előtt távozott volna posztjáról, heves reakciókat váltott ki az uniós tisztviselőkből, az európai diplomatákból és a parlamentből is.

A tisztviselők a bejelentését annak jeleként fogták fel, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonít politikai jövőjének, mint jelenlegi, az Európai Tanács élén betöltött szerepének.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.